Den 15 december avgörs asiatiska mästerskapen i optimistjolle för världens främsta ungdomar. Louise Zetterström är en av två svenskar som bjudits in

Den 15 december avgörs asiatiska mästerskapen i optimistjolle för världens främsta ungdomar. Louise Zetterström är en av två svenskar som bjudits in

Louise från Borstahusen ensam svenska i asiatiskt mästerskap

"Det är upp till mig själv hur det går"

 
LANDSKRONA. Borstahusens Segelsällskap har en av Skånes och Sveriges bästa ungdomar i optimistklassen. Nu ska Louise Zetterström utmana världens främsta i öppna asiatiska mästerskapen i optimistjolle.
14-åringen är som ensam svenska inbjuden att tävla i indiska Chennai, före detta Madras. Tillsammans med Rasmus Granzin är Louise ensamma svenskar.
Asiatiska mästerskapen, hur kom du dit?
– Runt om i världen finns tävlingar där man kan kvala in. Jag blev bästa svenska tjej och bjöds in att vara med.
Borstahusens vassa seglare räknar med tuff konkurrens där hon ställs mot några av världens bästa optimistungdomar.
– Det gäller att ta det lugnt och inte stressa upp sig. Bara att tänka att det är som vilken tävling som helst, säger Louise.
Men asiatiska mästerskapen är inte den största tävlingen hon deltagit i.
– Nej, jag har varit med på många tävlingar i Europa där gjort bra resultat, i bland annat nordiska mästerskapen där jag blev sexa i fjor.
Louise har också fina meriter från en av världens största optimisttävlingar där seglare från uppåt 40 länder deltar varje år. På Gardasjön i Lake Gada Meeting Optimist Class har talangen varit med två gånger.
– Första året var inte bra, men andra gången vann jag. Efter grundomgången delades man in i olika klasser, guld, silver eller brons. Jag vann bronsfinalen.
 
Louise Zetterström började segla som nioåring, lockad av både mamma och pappa och seglatser med familjens kölbåt.
– Jag fastnade direkt. Det är upp till mig själv hur det går och vilken väg jag kan ta på vattnet. Samtidigt har seglingen gett mig många nya kompisar från hela Sverige. Vi har en fantastisk gemenskap fast att vi är varandras motståndare, säger Louise.
Den 10 december lyfter flygplanet mot Indien. Där väntar lite semester i runt 25-30 grader sol och värme och mästerskapstävling med start den 15 december och fyra dagar framåt.
Efter det väntar vinterträning med Danmarks bästa seglare i Rungsted.
Vad har du för mål. Lockar ett OS i framtiden?
– Det kräver mycket träning att nå OS, men jag tror det finns kapacitet att nå dit. Men jag siktar på något nytt varje år. Nu ska jag nå NM nästa år och hoppas även lyckas ta mig till VM eller EM.

Publicerad 06 December 2016 11:07