Brand misstänks vara anlagd – väktare sätts in

Uppringare såg brinnande pallar

LANDSKRONA. På måndagskvällen larmades räddningstjänsten till en brand i Anniegården på Gjörloffsgatan i Landskrona. Polisen misstänker brott.

– Det finns anledning att tro att branden är anlagd, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral.
Larmet om branden kom in vid 19.30-tiden. 

– Vi fick in det som ett automatlarm och kort därpå berättade en uppringare att det brann i ett par pallar på utsidan. När räddningstjänsten kom fram kunde det konstarters att det även brann på insidan, säger Kenneth Eriksson, inre befäl på Räddningstjänsten Skåne nordväst.
En knapp timme senare var branden släckt. Inga personskador rapporteras från platsen. 

– Men det har brunnit rejält i en del av byggnaden, säger Fredrik Bratt vid polisen.

Anniegården är en kommunägd byggnad där barn- och ungdomsförvaltningen bedriver behandlingsverksamhet. Närmaste grannar är ett gym och en förskola.

– En teknisk undersökning kommer att genomföras så fort brandplatsen har svalnat, säger Fredrik Bratt.

Så sent som under natten till den 28 december totalförstördes en pizzeria och flera intilliggande butiker vid Pilängstorget. Även den branden misstänks vara anlagd.

På måndagskvällen publicerade Landskrona Stad ett pressmeddelande där det framgår att man sätter in extra väktare med anledning av den senaste tidens bränder.

– Jag ser mycket allvarligt på utvecklingen. Nu krävs tydlig polisiär närvaro och tydliga resultat från polisens sida. Från stadens sida ökar vi nu närvaron i staden på flera sätt, men ytterst handlar detta om att polisen måste förstärka sin närvaro i staden och vidta de åtgärder som krävs, säger Torkild Strandberg (L), Kommunstyrelsens ordförande.

Under tisdagsförmiddagen har kommunens politiker och tjänstemän ett möte med polisen om situationen i staden.

LÄS MER: Invånare: "Är trötta på allt skit dom händer här"

LÄS MER: Efter branden: "Det fanns ingenting att rädda"
LÄS MER: VIDEO: Flera butiker förstörda i våldsam brand

Publicerad 02 January 2017 20:18

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Landskronaföretag får stöd för klimatprojekt

LANDSKRONA/SKÅNE. Totalt satsas 153 miljoner kronor på olika klimatprojekt runt om i Skåne. Pengarna delas ut av Klimatklivet. Ett av 37 skånska projekt finns i Landskrona. Här ska företaget DSV Road AB satsa på intern laddning och får därför ett anslag på 66 500 kronor.

– Klimatklivet är brett. Det handlar inte bara om stöd till elbilsladdning vilket många tror. Alla som har en idé som kan leda till god klimatnytta kan söka stöd från Klimatklivet. Både enklare och mer komplicerade åtgärder välkomnas, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Sedan starten 2015 har 142 klimatsmarta åtgärder beviljats stöd i Skåne för totalt 366 miljoner kronor. Detta leder till en årlig minskning på 105 000 ton koldioxid.