Svar från Torkild Strandberg (L)

LANDSKRONA. Så här svarar kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) på Rebecka Weimarks mejl om de allvarliga händelserna i Landskrona:
Hej Rebecka!
Tack för ditt brev. Du sätter ord på det många av oss känner just nu: ilska, sorg, bedrövelse. Precis som du vill jag se en lugn och trygg stad.
Vi har förbud mot raketskjutning i Landskrona. Årets alla dagar och dygnets alla timmar. Med ett litet undantag: några enstaka timmar under kvällen på nyårsafton. Det förbud som gäller i vår stad måste upprätthållas. Men ett förbud hjälper knappast om det inte kan backas upp.
Att våldsverkare förstör egendom och beskjuter räddningspersonal med fyrverkeripjäser illustrerar en verklighet där polisen tappat kontrollen. Man klarar inte av att uppra¨ttha°lla den lag och ordning som medborgarna är bera¨ttigade till. Det är vi kommuner som får leva med konsekvenserna. Att polisen saknar resurser att skydda räddningstjänstens personal när de utsätts för raketbeskjutning är absurt. Det framstår som alldeles uppenbart efter jul- och nyårshelgens händelser att mer resurser behöver tillsättas och att vi behöver en större polisiär närvaro i Landskrona.
Efter dessa händelser måste man också ställa sig frågan var föräldrarna till de barn och unga som kvälls- och nattetid beskjuter hårt arbetande livräddare finns? Det är som om vi glömt bort att de unga som nu springer runt och skjuter raketer, faktiskt har föräldrar som borde kliva fram och ta sitt föräldraansvar, och när det brister bära konsekvenserna av detta. Jag tror att vi behöver prata mer om föräldraansvar i Landskrona framöver.
Från Landskrona stads sida kommer vi att göra allt för att komma till rätta med problemet. Vi kommer aldrig att acceptera att oskyldiga drabbas för att ligister tillåter sig att vandalisera vår stad. Utan trygghet, lag och ordning på våra gator kommer segregationen att fortsätta och polariseringen i samhället att öka. Det räcker nu.
Jag ser fram emot att ses nästa vecka och fortsätta diskussionen.
Torkild Strandberg, Kommunstyrelsens Ordförande (L)

Publicerad 03 January 2017 00:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Landskronaföretag får stöd för klimatprojekt

LANDSKRONA/SKÅNE. Totalt satsas 153 miljoner kronor på olika klimatprojekt runt om i Skåne. Pengarna delas ut av Klimatklivet. Ett av 37 skånska projekt finns i Landskrona. Här ska företaget DSV Road AB satsa på intern laddning och får därför ett anslag på 66 500 kronor.

– Klimatklivet är brett. Det handlar inte bara om stöd till elbilsladdning vilket många tror. Alla som har en idé som kan leda till god klimatnytta kan söka stöd från Klimatklivet. Både enklare och mer komplicerade åtgärder välkomnas, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Sedan starten 2015 har 142 klimatsmarta åtgärder beviljats stöd i Skåne för totalt 366 miljoner kronor. Detta leder till en årlig minskning på 105 000 ton koldioxid.