Polisman döms till böter efter dödsolycka

"Bilförares ansvar att framföra sitt fordon med aktsamhet"

LANDSKRONA. En man avled och en kvinna skadades allvarligt när de blev påkörda av en polisbil i Landskrona. På måndagen föll dom mot den polisman som satt bakom ratten.
Lunds tingsrätt dömer polismannen för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Påföljden blir villkorlig dom och böter.
Det var på kvällen den 6 januari i fjor som den en kvinna och en man i 50-årsåldern blev påkörda av en polisbil vid ett övergångsställe på Hälsingborgsvägen. Mannen avled på sjukhus medan kvinnan fick allvarliga skador.
Polisbilen var på väg till ett ärende i Helsingborg när olyckan inträffade.

– Men det var ingen utryckning. Polisbilen hade varken blåljus eller sirener på när det här hände, har Bengt Landahl, förundersökningsledare på särskilda åklagarkammaren, tidigare sagt till Lokaltidningen.se
Polismannen mådde mycket dåligt efter det inträffade och kunde förhöras först två veckor efter olyckan.

Under rättegången krävde polismannens försvarsadvokat att hans klient skulle bli friad. Bland annat är det inte säkerställt vilken hastighet polisbilen höll och om olyckan verkligen inträffade på övergångsstället. Dessutom var paret kraftigt berusade vid tillfället. Faktorer som advokaten menar måste vägas in i domen.

Men domstolen anser det vara bevisat att olyckan orsakats av polismannens bristande uppmärksamhet och att han inte anpassat bilens hastighet till trafiksituationen.

– Även om paret skulle uppträtt på något irrationellt sätt är det en bilförares ansvar att framföra sitt fordon med aktsamhet och ha beredskap för att andra trafikanter kan agera svårberäkneligt, säger rådmannen Susanna Pålsson Helander i en kommentar.
Att polismannen inte får ett strängare straff motiveras med att han är tidigare ostraffad och att domen får en negativ innebörd för hans fortsatta karriär som polis. 

Publicerad 09 January 2017 09:59

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Landskronaföretag får stöd för klimatprojekt

LANDSKRONA/SKÅNE. Totalt satsas 153 miljoner kronor på olika klimatprojekt runt om i Skåne. Pengarna delas ut av Klimatklivet. Ett av 37 skånska projekt finns i Landskrona. Här ska företaget DSV Road AB satsa på intern laddning och får därför ett anslag på 66 500 kronor.

– Klimatklivet är brett. Det handlar inte bara om stöd till elbilsladdning vilket många tror. Alla som har en idé som kan leda till god klimatnytta kan söka stöd från Klimatklivet. Både enklare och mer komplicerade åtgärder välkomnas, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Sedan starten 2015 har 142 klimatsmarta åtgärder beviljats stöd i Skåne för totalt 366 miljoner kronor. Detta leder till en årlig minskning på 105 000 ton koldioxid.