Ronnie Niby föredrar den äldra arkitekturen i Landskrona och önskar det fanns mer av den. “Den nya är disharmonisk”, säger han. ?

Ronnie Niby föredrar den äldra arkitekturen i Landskrona och önskar det fanns mer av den. “Den nya är disharmonisk”, säger han. ?

Han gör uppror mot den nya arkitekturen

"När nya områden byggs upp bygger man ofta okänsligt"

LANDSKRONA. Kantigt, omänskligt och skär i stadsbilden. Den nya och frekvent använda modernistiska arkitekturen menar Ronnie Niby inte hör hemma i Landskrona.

Det byggs som aldrig förr i Landskrona. Positivt, menar Ronnie Niby, lokalhistoriker och styrelseledamot i Arkitekturupproret, en organisation som står för vackrare nybebyggelse och bevarande av det gamla. Men bygg harmoniskt, är hans devis.
– När nya områden byggs upp bygger man ofta okänsligt och disharmoniskt. Den modernistiska arkitekturen skiljer sig både i tid, stil och era. Det blir en krock som rubbar harmonin, säger han.
Att den nya arkitekturen ofta är kantig, med platta tak och inte helt sällan helt i vitt menar han inte är någon slump.
– Många gånger handlar det nog om arkitekternas vilja att synas själva genom sitt arbete. Men det är många andra som tvingas genomlida den typen av arkitektur. Jag har läst forskning om att  människor mår sämre av disharmonisk bebyggelse, säger Ronnie Niby.
I Arkitekturupprorets facebookgrupp, som i dag har omkring 20 000 medlemmar nationellt, pågår en omröstning där Sveriges vackraste stad ska koras. I skrivande stund ligger Landskrona på plats tio. Ronnie Niby är inte förvånad.
– Landskrona är en vacker stad. Många gånger ses den gamla arkitekturen som det vackra och inte är det modernistisk arkitektur som lockar turister, säger han och tar Paris och Prag som exempel på turisttäta städer.
– Hade bron i Prag havererat hade ingen drömt om att renovera den i nya material som glas eller annat. Då hade man i största möjliga mån restaurerat den.

Men Landskrona har ju mycket gammal byggnation..?
– Landskrona är 600 år gammalt. Som jag ser det – hur mycket av den arkitekturen har vi kvar? Och det som byggs nytt skulle vi kunna göra bättre.

Vad vill du arkitekturmässigt se mer av i Landskrona?
– Taknockar, formade hus som inte har platta tak och byggnader som är i harmoni med omgivningen. Jag har egentligen inte något problem med modernism, men  det är problematiskt när det krockar med övrig bebyggelse. Då är det bättre att ett helt område är i samma stil.
Han menar att det finns okej och mindre bra nybyggnation i Landskrona.
– I Borstahusen finns modernism som iallafall försöker och därmed blir lite bättre, säger Ronnie Niby och fortsätter;
– Det är jättepositivt att man bygger, men man saknar pricken över i när det kommer till arkitekturen.

Anna Thott är chef på stadsbyggnadsförvaltningen och menar att man tittar mycket på omkringliggande byggnader när man planerar för nya. Att många av de nya blir  modernistiska tycker hon inte är konstigt.
– Varje tid bygger enligt sina ideal. Visst kan man försöka efterlikna gamla tidens byggnation, men det blir oftast pastischer och ser konstgjort ut. Det blir för det mesta inte bra, säger hon och fortsätter;
– Stilkrockar behöver inte vara negativt och det finns riktigt goda exempel på bra krockar i Landskrona.
LÄS MER: Förarbete på gång för en nationell arkitekturpolicy
LÄS MER: Vi frågar: Vilken slags arkitektur föredrar du?

Vad tycker du?

Vad tycker du om arkitekturen i Landskrona? Hur tycker du att man ska jobba med nybyggnation när det kommer till det estetiska?

Lämna din kommentar längst ner i artikeln eller skicka oss ett mejl på redaktion.landskrona@lokaltidningen.se

Publicerad 21 February 2017 11:15