Mystiskt blomsterbud förbryllar invånare

Återkommande röda rosor hos statyn Fiskegumman

LANDSKRONA. Ett minnesmärke? En hyllning till hårt arbetande kvinnor genom tiderna? Återkommande röda rosor hos statyn Fiskegumman fortsätter att förbrylla.

– Jag passerar nästan en gång i veckan och jag skulle säga att det  varje gång står röda långskaftade rosor hos Fiskegumman, säger Ingela Svensson som hörde av sig till tidningen i hopp om att få klarhet på sina funderingar.
Hon beskriver blommorna som att de alltid är i fint skick och hon har aldrig sett rosorna sloka.
– Nej, de ser alltid fräscha ut. Det verkar vara någon som bryr sig, att det är viktigt att ställa dit blommorna. Det är lite gulligt, säger Ingela Svensson.
Hon har ställt sig frågan om det är en hyllningsgest eller ett minnesmärke och att det är fler som undrar.
– Jag har hört mig för, många är nyfikna. Jag har frågat en del som bor i Borstahusen. De har noterat blommorna men vet inte vem det är som gör det.
Däremot har hon hört att bänken, ett stenkast från Fiskegumman, är ett minnesmärke för tsunamikatastrofen.
– Om det nu stämmer, så kanske blommorna hör samman med det? 

När tidningen pratar med stadens konstintendent Birthe Wibrand har hon dagen innan fått ett foto skickat till sig på blommorna vid statyn.
– Jag kände inte till det tidigare. Jag vet inte vem det kan vara som sätter dit dem eller vad det ska symbolisera, säger hon.
Fiskegummans mamma, konstnären Lena Lervik, som annars blivit varse att hennes skulptur både klätts ut kring påsk och jul i huckle och tomteluva – något hon inte är vidare förtjust i – men ett par rosor har hon inget emot, även om hon inte känner till dem.
– Det låter väldigt fint. Kanske är det någon som sörjer en sjöman.
– Jag tycker redan att jag har klätt henne, så kläder tycker jag inte om på statyn. Men rosorna – jag blir lite rörd av detta, säger Lena Lervik.

Vet du mer? Kontakta oss på webbdesk@lokaltidningen.se

Vet du något?

... om rosorna eller vem som frekvent sätter dem hos Fiskegumman? Hör av dig till oss!
redaktion.landskrona@lokaltidningen.se eller kommentar i kommentarsfältet i slutet av artikeln.

Publicerad 10 March 2017 05:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Landskronaföretag får stöd för klimatprojekt

LANDSKRONA/SKÅNE. Totalt satsas 153 miljoner kronor på olika klimatprojekt runt om i Skåne. Pengarna delas ut av Klimatklivet. Ett av 37 skånska projekt finns i Landskrona. Här ska företaget DSV Road AB satsa på intern laddning och får därför ett anslag på 66 500 kronor.

– Klimatklivet är brett. Det handlar inte bara om stöd till elbilsladdning vilket många tror. Alla som har en idé som kan leda till god klimatnytta kan söka stöd från Klimatklivet. Både enklare och mer komplicerade åtgärder välkomnas, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Sedan starten 2015 har 142 klimatsmarta åtgärder beviljats stöd i Skåne för totalt 366 miljoner kronor. Detta leder till en årlig minskning på 105 000 ton koldioxid.