Föll ihop på marken:

"Folk satt bara och tittade på"

LANDSKRONA. Margrethe Petersen trillade och föll till marken och kunde inte ta sig upp på grund av outhärdliga smärtor i foten. Men ingen kom fram för att hjälpa henne.
– Folk satt bara och tittade på, säger hon.
Margrethe Petersen klev av bussen vid Rådhustorget. Ett snesteg gjorde att hon snavade på en kant och blev liggande på asfalten utan att kunna resa sig upp.
– Foten, som jag redan har skadat allvarlig och opererat, gjorde så ont att jag inte kunde komma upp. Jag hade krycka den dagen för smärtorna och när jag låg där blev jag illamående av värken och blev helt förtvivlad. Det kändes som att jag skulle svimma, berättar hon.

Men ingenting hände. I ögonvrån såg hon hur människor på torget tittade på, utan minsta tecken på att hjälpa till.
Efter ett bra tag kom en man med barnvagn förbi och frågade om hon behövde hjälp. Margrethe Petersen fick hjälp upp och så småningom kom en kvinna och hjälpte henne bort till en bänk.
– Hon frågade om jag mådde bra och tittade på foten. Den var inte synligt påverkad, men smärtan var hemsk. Jag satt där ett bra tag innan jag med stor möda fick ta mig till bussen för att ta mig hem igen.

När hon kom hem tog tårarna över – inte bara för att foten smärtade – utan över människors ovilja att hjälpa till.
– Om någon ligger på marken hjälper man till, det har jag fått lära mig. Det hade inte behövt vara min fot, jag kunde lika gärna ha fått en hjärtinfarkt eller någon annan sjukdom som gjort att jag rasade ihop. Jag förstår att folk kan vara rädda ibland för att rycka in, men jag är en vanlig pensionär som låg där oförmögen att komma upp.

Två dagar senare åkte Margrethe Petersen ner till torget och överlämnade en tavla hon gjort till kvinnan som hjälpte henne till bänken dagen då olyckan inträffade.
– För mig är det naturlig att tacka för en sådan insats.
– Men att det var så svårt för andra att hjälpa till, att de bara stod och tittade – vart är världen på väg? Hur mycket kostar det egentligen att hjälpa andra människor? frågar hon sig.

Publicerad 10 March 2017 12:30

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag