Landskrona nu med i unikt projekt mot radikalisering

Av
Ida Asplund Ådahl

LANDSKRONA. Nu ingår staden i ett unikt EU-projekt med syfte att stärka motståndskraften mot radikala influenser. Trygghetssamordnaren i staden menar att Landskrona inte sticker ut, men att det finns sympatisörer både synligt och i det dolda.

För att arbeta förebyggande  mot radikalisering sökte staden medverkan i pilotstudien av det europeiska projektet BOUNCE  – ett utbildningspaket som ska stärka ungas  motståndskraft mot radikala influenser. Landskrona är nu en av tio europeiska städer som deltar i pilotstudien.
– Vi jobbar redan med ungdomar som befinner sig i en riskzon, både när det gäller att hamna i missbruk och kriminalitet, men även när det kommer till radikalisering. Det arbetet är i mångt och mycket liknande. BOUNCE?ska ge oss ytterligare redskap för att jobba mot radikalisering, säger Annika Wågsäter, trygghetssamordnare i Landskrona stad.

Bland annat? jobbar i dagsläget socialtjänsten på individnivå med ungdomar i riskzonen och på skolorna jobbas det med demokratifrågor, något som ligger i skoluppdraget. Och så sent som i fjol tog staden och polisen fram riktlinjer för hur man ska jobba förebyggande mot radikalisering.

Varför jobbar man så intensivt med radikalisering i Landskrona?
– Landskrona sticker inte ut. Radikalisering är något som har lyfts på nationell nivå och är något som alla kommuner rekommenderas att arbeta förebyggande mot. Som staden ser det är det viktigt att vara förberedd om det är så att människor kommer i radikalisering.
Hon berättar att det finns identifierade grupper i Landskrona, inom högerextremismen.
– Men vi tror inget annat än att det finns sympatisörer även om de inte syns.
I april ska ?mellan åtta och elva? kommunanställda personer utbildas enligt BOUNCE-projektets metoder.  Deltagarna är personer som ofta möter ungdomar i vardagen. Genc Sojeva är en av dem. Som ungdomssekreterare inom individ- och familjeförvaltningen, och i jobbet som fritidsledare, träffar han dagligen ungdomar.
– När min chef frågade om jag var intresserad av utbildningen kändes det självklart. Det ger mig ytterligare verktyg till att möta ungdomarna, säger han.

Redan i dag står hans arbete med ungdomarna på fyra ben – egenförsörjning, trygghet, hälsa och demokrati. Och under sistnämnda punkt har man pratat en del med de unga om extremism.
– Vi försöker att ha lite koll på vilka appar och vilka forum på internet som är ungdomarnas vardag. Vi pratar en hel del om källkritik när det dyker upp fördomar. För det är när fördomar dyker upp och får fäste som det kan bli farligt, säger Genc Sojeva och fortsätter;
– Jag tror BOUNCE kommer att ge oss mycket.
LÄS MER: Polisen: Den högerextrema sidan känner vi till att den finns
 

BOUNCE

Riktar sig mot alla former av radikalisering; vänster-, höger- och religiös extremism. Tio städer ingår: Landskrona, Malmö, Lìege, Leuven, Montreuil, Bordeaux, Amsterdam, Groningen, Augsburg, Düsseldorf.

Publicerad 20 March 2017 09:15

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag