Polisen:

"Den högerextrema sidan känner vi till att den finns"

Av
Ida Asplund Ådahl

LANDSKRONA. Landskronapolisen jobbar aktivt förebyggande mot extremism.

I höstas utbildades personalen inom Landskronapolisen kring radikalisering och hur man kan se tecken på att någon kan radikaliseras. Polisen har även ett samarbete med staden via Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Ungefär varannan månad träffas arbetsgruppen mot våldsbejakande extremism.
– Vi försöker att ha en aktuell lägesbild, säger kommunpolisen Anders Engqvist men poängterar att ett sådant förebyggande arbete inte är unikt för Landskrona.
– Sådant görs i andra kommuner med.
I dagsläget ?finns det av Säkerhetspolisen (SÄPO) identifierade individer på den högerextrema sidan.
Ett uttryck för detta är att det sätts upp klistermärken med högerradikala budskap runtomkring i staden – bland annat utanför stadshuset – något som enligt ställföreträdande lokalpolischef Christian Nordin menar kan klassificeras som olovlig affischering eller hets mot folkgrupp beroende på vad märkena har för budskap.
– Men så här långt har det inte lett till någon våldsyttring, säger han.

Men även om? man inte identifierat individer inom vänster- eller religiösextremism kan de finnas.
– Det behöver inte betyda att det inte finns annan extremism, säger Christian Nordin och menar att det är allvarligt med extremism vilken åsikt den än sympatiserar med.
– Demokratin blir hotad, säger han.

Publicerad 20 March 2017 09:15

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Landskronaföretag får stöd för klimatprojekt

LANDSKRONA/SKÅNE. Totalt satsas 153 miljoner kronor på olika klimatprojekt runt om i Skåne. Pengarna delas ut av Klimatklivet. Ett av 37 skånska projekt finns i Landskrona. Här ska företaget DSV Road AB satsa på intern laddning och får därför ett anslag på 66 500 kronor.

– Klimatklivet är brett. Det handlar inte bara om stöd till elbilsladdning vilket många tror. Alla som har en idé som kan leda till god klimatnytta kan söka stöd från Klimatklivet. Både enklare och mer komplicerade åtgärder välkomnas, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Sedan starten 2015 har 142 klimatsmarta åtgärder beviljats stöd i Skåne för totalt 366 miljoner kronor. Detta leder till en årlig minskning på 105 000 ton koldioxid.