133 konstnärer ställer ut i Nordvästskåne i år. Bara ett ytterst fåtal kan, som Susanne Jardeback Olesen, titulera sig Nobelkonstnär.

133 konstnärer ställer ut i Nordvästskåne i år. Bara ett ytterst fåtal kan, som Susanne Jardeback Olesen, titulera sig Nobelkonstnär.

Flyttade till Ask och hamnade i finrummet

Susanne Jardeback Olesen fick nobelt uppdrag tack vare Konstrundan

Av
PER OHLSSON

ASK. Nobelkonstnären Susanne Jardeback Olesen minns första kontakten med Kungliga vetenskapsakademin och det prestigefyllda uppdraget. På många sätt hennes bästa och värsta tid.
Precis som konstnärskollegorna Ingrid Forfang/Orion Righard hamnade hon i Ask  runt millennieskiftet. Och blev kvar.
– Familjen bröt upp från Hofterup och jag lämnade en fast anställning. Jag ville måla på heltid och jag behövde lugnet, berättar Susanne Jardeback Olesen och blickar mot fälten som drunknar i tät förmiddagsdimma.
 
Det är en abstrakt Askonsdag i påskmånaden. Abstrakt som motiven hon numer fångar.
– Jag är uppvuxen i Laröd, och lärde mig måla olja för Anna-Lisa Markby på Sofiero gård  i tonåren. Men det var konstprofessor Georg Suttner som fick mig att våga lämna de föreställande motiven och inför Nicolas de Stäels verk i Provence förstod jag plötsligt det abstrakta språket.
Under höst och vår håller hon kurser för grupper hemma i ateljén.
– Det är roligt att vara behjälplig med andras resor.
2004 debuterade hon på Konstrundan i nordvästra Skåne – numera den största av landets alla konstrundor – och hon tror att det var inkörsporten till prestigeuppdraget att utforma personliga diplom till Nobelpristagarna i kemi, ekonomi och fysik. Tre år är det normala men Susanne fick ett bonusår 2014 med ytterligare ett diplom.
– De berättar det aldrig men jag tror att någon representant varit här och sett mina verk under Konstrundan – att Ask lett mig till Stockholm, säger hon.
 
Dagen innan offentliggörandet av hennes hedersuppdrag så begravde hon sin man.
– Han tog emot beskedet om min nominering på dödsbädden och det var hans önskan att jag skulle ta med vår dotter Stephanie upp på Nobelfesten, och så fick det förstås bli.
– Sorg och glädje gick hand i hand i en absurd tillvaro. Jag blev lämnad alldeles för tidigt i livet – i samma stund som jag fick ett större uppdrag än jag vågat drömma om. Att försöka fokusera när man är så väldigt ledsen är abstrakt, precis som tavlorna jag målat.
Vetenskapsakademien överraskade henne igen. Nu med att beställa ett porträtt på sin ständige sekreterare,  Staffan Normark.
– Det är tradition sedan 1700-talet att ständige sekreteraren ska förevigas. Jag är ingen porträttmålare men det var ett uppdrag jag till slut insåg att jag inte kunde tacka nej till, säger hon.
 
         

Konstrundan i nordvästra Skåne

Från långfredagen och tio dagar framåt, med samlingsutställning i Konsthallen i Landskrona.

För karta, tider, utställande konstnärer och mer info om Konstarundan i nordvästra Skåne se; konstrundan.se

Publicerad 04 April 2017 10:42