Konsthallen öppnar för alla att ställa ut

LANDSKRONA. Många ville lämna in sina alster på konsthallen inför öppen salong – en icke-bedömd utställning fri för alla kreativa utövare landskronabor att medverka i.

När knappt två timmar hade gått av inlämningsdagen hade över 70 personer lämnat in verk. För att få delta i Öppen salong – som nu arrangeras för första gången – krävdes enbart två saker; att vara kommuninvånare och ett verk med maxmått 1x1,5 meter.
Birthe Wibdrand? är konstintendent i staden och är även den som kommer att göra hängningen när det blir dags. Enligt henne är det fokus på kreativitet under utställningen.
– Kvalitet är inget vi talar om och är inte det viktiga i det här sammanhanget. Det blir en spännande utställning med blandade tekniker och uttryck. Jätteroligt. Landskrona är en otroligt kreativ kommun, säger hon.

Karolina Köhler är en av personerna som har lämnat in en tavla. Blomstermotivet utgörs av akrylfärg och äggskal.
– Min son fyllde 25 och vi gjorde smörgåstårtor med en del ägg på. Det blev en himla massa skal. Jag tänkte att 'det här kan jag inte slänga'. Så jag började samla på mig äggskal och tänkte att det här är något man kan bygga av. Materialet är otroligt rent, säger hon.
För henne ?blir det utställningspremiär, precis som för Eva Hansson (se bildspel till höger) som lämnat in en oljemålning föreställande sin hund.
– Jag har inte målat så värst mycket, men den här blev jag väldigt nöjd med. Så jag tänkte att den här tar jag med, säger hon och ler.
Bland inlämnarna finns också personer som är van vid att visa sina verk. Sayed Khatib är en av dem.
– Jag tycker det är ett otroligt bra initiativ med en öppen salong, att man vill visa vilken kreativitet det finns i Landskrona. Här finns riktiga talanger, säger han och ser sig om i konsthallen där tavlorna börjar radas upp längs golvet.
Själv har han? med sig fotokonst och han hoppas kunna bidra med lite inspiration.
– Kanske kan man inspirera de unga så att de börjar skapa, säger han och ler.
Den 6 maj är det vernissage och innan dess ska allt vara på plats. För konstintendenten blir det inget annorlunda jobb än att hänga andra utställningar.
– Vi kommer att hantera de här verken precis som vi gör med annan konst. Jag kommer, precis som annars, gå in för att göra en hängning med ett bra flöde som bjuder in besökarna, säger Birthe Wibrand.

Om Öppen salong kommer att arrangeras igen kan hon inte svara på.
– Det händer i bland att vi får en lucka mellan våra utställningar. Men vi får se. Det kommer inte att bli något årligen. Men kanske blir det aktuellt någon gång framöver, säger hon och fortsätter;
– Nu är vi glada av att det blir av och att det finns ett intresse. Vi hade inga förväntningar om hur många som skulle lämna in något.

Öppen salong

Öppen salong ?har vernissage 6 maj på Landskrona Konsthall. Invigning klockan 14. Utställningen pågår till och med den 21 maj.

Publicerad 26 April 2017 14:15

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag