Mostafa skapade sig annat liv och skissar på nytt åt andra

Av
Ida Asplund Ådahl

LANDSKRONA. Han tog sin arkitektexamen i Damaskus men driver numera ett arkitektkontor i Landskrona. Skillnaderna är många, enligt Mostafa Almawed.

Han har bott i Sverige i fyra år och har gjort sig hemmastadd i Landskrona. Sedan september? i fjol driver Mostafa Almawed sitt eget arkitektkontor Perfekt Design Arkitekter i centrala Landskrona med två anställda. Men vägen dit var inte spikrak.
När han kom ?till Sverige började han på SFI och sedan fortsatte han med svenska som andraspråk. Sedan väntade kompletterande kurser för att kunna jobba som arkitekt i Sverige. Han beskriver? de första månaderna som jobbiga, men att han under sin tid som praktikant, på bland annat en av landets mest välrenommerade arkitektbyråer, fick bra stöd.
– Alla har varit så vänliga och snälla mot mig och har varit till stor hjälp för mig, säger han.
Men han menar att skillnaden på den svenska och den syriska arkitektbranschen är stor.
Byggmaterialen och? lagstiftningen är några av de skillnaderna, menar Mostafa Almawed.
– Det finns mängder av lagar och regler för bland annat miljö och tillgänglighetsanpassning. Bara att söka bygglov är en komplicerad process, säger Mostafa Almawed om sitt jobb i Sverige idag.
– I mitt hemland finns inte alls samma byråkrati. Här tar ett bygglov tio veckor, i Syrien kanske två-tre veckor. Men det är bra att saker och ting är noggranna här.
Även materialvalen? är annorlunda länderna emellan.
– Trä och sten är stort här. I Syrien är det mest betong. När jag kom hit trodde jag mest det skulle vara villor, men det visade sig finnas mycket flerbostadshus, säger han.
Under sin tid? i Sverige har han bland annat ritat projekt i Svalöv, Helsingborg, Malmö och nu i?Landskrona. Och drömmen är att kunna utveckla byrån och anställa fler.
– Det har alltid varit ett mål, att driva en stor byrå och att jobba med många olika projekt i varierande storlekar.

Publicerad 05 May 2017 09:45

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag