Emmie och hennes farfar får välbehövlig solsemester

Sjukhusbesöken har blivit vardag för båda två

LANDSKRONA/HÄRSLÖV. Sjukhus är lite av vardag för dem båda. När det fanns möjlighet att nominera någon att få åka på resa var det självklart för Emmie Simmerfors att föreslå sin hjärt- och lungsjuke farfar Lennart.

För Emmie Simmerfors, snart 13 år, har sjukhusbesöken blivit många. För drygt ett år sedan fick hon diagnosen multifokal osteomyelit (crmo) – en inflammation i skelettet.
– Innan vi visste vad det var och jag fick medicin grät jag ibland av smärta, säger Emmie, vars problemområden sitter i bland annat fotleder och höft.

Det började med att mamma och pappa sökte vård för Emmie när hon fick hög feber som ledde till att höften blev sned. Därefter följde en mängd utredningar, där man först trodde det rörde sig om barnreumatism. Men så småningom konstaterades crmo.
Sjukdomen innebär att Emmie får gå på kontroller omkring en gång i månaden – ibland tätare – och fotbollen har hon fått sluta med. Och våren har varit tuff. Emmie fick problem med utslag och hon tappade hår. Men det har funnits ljusglimtar; beskedet att hennes farfar Lennart ska få åka på semester. Och Emmie ska få följa med.

Förra året var Emmie på ridläger på Söderåsen genom Min stora dag – något som gav henne ett avbrott i en annars ganska tuff vardag. Sedan dök möjligheten ”Skicka vidare” upp,  vilket innebär att ett barn som har  gjort en aktivitet genom organisationen får chans att nominera någon som är över 65 år, som betyder något extra och som själv är sjuk eller har varit sjuk. Den här gången handlade det om en solsemester för två.
– Det var självklart att nominera farfar, säger Emmie.
Farfar Lennart Simmerfors, 66 har en längre tid haft lungsjukdomen kol och har även genomgått en hjärttransplantation efter att ha fått hjärtmuskelinflammation.
– Jag svarade inte på medicinen. När jag träffade läkaren räckte han fram en bok, ”Att byta hjärta”. Det var enda alternativet för att jag skulle kunna ha livet i behåll, berättar Lennart Simmerfors.
Det blev en lång väntan på hjärta, hela 20 månader.
– Oftast ar det nog bara tre-fyra månader.

Sedan operationen har det blivit många besök på sjukhuset. Och hans kol gör att han får minska ner på fiskandet.
– Jag har varit med i landslaget och har blivit fjärde bäst i världen.?Men nu är jag mest nere i hamnen vid båten och jag åker inte ut själv längre. Det blir för tungt med dunkar och annat som måste ordnas innan man kan ge sig ut, säger Lennart.
Fram till för ett par veckor sedan var han ovetandes om att han hade blivit nominerad i ”Skicka vidare” av barnbarnet Emmie.
– När de ringde och berättade att jag hade fått en resa för två blev jag otroligt glad och väldigt rörd över Emmies omtanke om mig, säger han.
Med sig på resan tar han sambon Gertie. Men inte vill han att barnbarnet ska vara hemma.
– Jag tar med Emmie. Resan är för två, men jag betalar för henne så att hon kan följa med. Det är hon verkligen värd, säger farfar Lennart.
Vart resan går och när exakt den blir av är ännu inte helt klart. Men  det blir en resa till solen.
– Resebolaget har nämnt Rhodos och Kreta. Men vi får se. Vi åker någon gång i september och om vi får klartecken för att Emmie ska kunna vara ledig från skolan.
Solsemester är i stort sett nytt för alla inblandade.
– Jag har rest en del när jag har tävlingsfiskat, men inte direkt till några varmare länder. Man skulle kunna tro jag får soleksem, säger farfar Lennart och skrattar.
– Det blir nog mest att sitta under ett parasoll och kanske att strosa runt i någon hamn och titta på båtar.
Och för Emmie ska det också bli spännande med semester och bad. Men havet går bort.
– Jag tycker bäst om att bada i pool, så det ska jag göra, säger hon.

Min stora dag

Är en rikstäckande organisation som gör skillnad för barn och unga med svåra sjukdomar och diagnoser. Organisationen samarbetar med samtliga sjukhus i Sverige, för att alla mellan 4-18 år, ska få något att längta till, uppleva och minnas.

Källa: Min stora dag

 

Publicerad 11 May 2017 13:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag