Staden och idrottsklubbar kraftsamlar för SM-vecka

LANDSKRONA. Arbetet har börjat för ett arrangemang av SM-veckan 2018. Staden förbereder organisationen och lokala idrottsklubbar jobbar för värdskap i mästerskap.

I våras blev det klart att Landskrona stad tillsammans med Helsingborgs stad ska samarrangera SM-veckan 2018. Veckan fylld av mästerskapsavgöranden  väntas locka omkring 8 000 tävlande, tränare och funktionärer till båda kommunerna, vilket innebär att det är ett av de största arrangemangen på många år staden ordnar.

Kjell Thoresson, fritids- och kulturchef i staden, menar att det är en fjäder i hatten och ett kvitto på ett idrottsliv som håller måttet och att staden kan erbjuda ett bra värdskap. Han förklarar också att man befinner sig i startgroparna för arrangemangsplaneringen.
– Vi håller på att förbereda organisationen med Helsingborg och håller på att titta på bemanningen. Det är ungefär det vi kan göra just nu, eftersom det är oberoende av vilka idrotter det blir.
Än är det bara? klart att det blir ungefär ett 50-tal idrotter fördelade på Landskrona och Helsingborg och att simningen och grenarna inom flygsporten kommer att avgöras i Landskrona, friidrotten i Helsingborg.
– Vi har både en kostnad- och volymfördelning där Landskrona stad är förbunden att bidra med 1,5 miljoner kronor netto. Men vi har lite högre ambitioner än så, förklarar Kjell Thoresson och syftar till omkringarrangemang och en känsla av stadsfest under SM-veckan.
Riksidrottförbundet? och SVT önskar citynära anläggningar, något som stämmer väl överens med Citadellbadets placering. Men skulle det bli aktuellt med exempelvis ridsport kan det bli aktuellt att bygga upp en arena på Kasernplan.
– Dock finns det inga indikationer på just ridsport i dagsläget. Arenorna och idrotterna är inte klara. Vi får nog besked under sommaren eller i september. Men cityarenan, Rådhustorget, parken kring konsthallen, Halvmånestranden och ut mot Citadellbadet är utpekad som arrangemangsplatser, säger Kjell Thoresson.

Sedan är det? de lokala klubbarna. Bangolfklubben Linjen nappade direkt när det blev klart att Landskrona är med och arrangerar SM-veckan. I slutet av april skickade klubben in en ansökan till Svenska bangolfförbundet i hopp om att få bli värdar för SM i bangolf under mästerskapsveckan.
– Nu ligger bollen hos dem, men jag tror även de måste få en välsignelse från Riksidrottsförbundet. Men vi har fått positiva signaler, så vi håller verkligen tummarna, säger Andreas Feuk, vice ordförande och ungdomsansvarig i bangolfklubben.
Både han? och klubbens ordförande, Lars Brandt, menar att det skulle betyda mycket både för sporten och föreningen i form av publicitet både lokalt och nationellt.
– Många vet inte ens att det finns tävlingar i bangolf. SM-veckan skulle ge sporten positiv uppmärksamhet, säger Lars Brandt.

Inom bangolfklubben kommer det att hållas informationsmöte inom kort, även om ett eventuellt värdskap inte är klart. För med värdskap kommer även utmaningar.
– Vi måste titta på hur vi löser det med funktionärer – det behövs en hel del ideella krafter, menar Lars Brandt.
Och enligt Andreas Feuk håller man på att titta på hur bananläggningen kan utvecklas i Badhusparken.
– Vi kommer att söka stöd från olika håll för att kunna utveckla parken med ytterligare en anläggning. Då skulle vi kunna  erbjuda två typer av underlag att spela på passande till ett eventuellt SM, säger han och fortsätter;
– För staden är SM-veckan ett klart lyft för idrotts- och föreningslivet.

Andreas Feuk hoppas på SM-värdskap.
?

Andreas Feuk hoppas på SM-värdskap. ?

Publicerad 19 May 2017 14:45

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag