Giftlarmerskan åter i fokus

Monica Ohlström Nilsson på klassisk mark och huvudperson i nya BT Kemi-utställningen

Av
PER OHLSSON

TECKOMATORP. Nu har bandet klippts och BT Kemi Efterbehandlings nyproducerade utställning öppnats. Och Monica Ohlström Nilsson, som en gång för 40 år sedan larmade först och högst när giftlukten spred sig över samhället, var åter i fokus.
-- Jag har ju delat med mig av mycket material, skrivelser med företag och myndigheter och gamla bilder, säger Monica och poserar med sonen Johan framför en bild på henne själv och sonen Johan från nådens år 1977.
Nu, nådens år 2017, samma dag som en amerikansk president twittrar världen om sin inställning till klimatavtal och planetens framtid och vrider klockan tillbaka till fossil tid, då står Monica Ohlström Nilsson i lokalen på Skolgatan och minns och blickar framåt.
-- Det finns de som vill att vi ska sopa allt under mattan och glömma och visst vill jag själv att Teckomatorp ska förknippas med något annat i framtiden, men det är viktigt med den här utställning och jag är jätteglad att den blivit av. Inte minst för att misstagen inte ska upprepas, säger hon och minglar runt med kommunalråd, arrangörer och bybor.
Johan Nilsson var bara en lite parvel när det stormade som mest kring BT Kemi och dess nedgrävda gifttunnor. Han tittar på bilden från 1977, där han står med sina stridslystna mamma. Den pryder en hel vägg på nyproducerade utställningen.
-- Nej, jag minns inget av det. Jag var ju bara tre år då. Men det är positivt med den här utställningen, säger han och kramar om mamma Monica.
Och kommunstyelsens ordförande, Birgitta Jönsson (S), som klippte bandet, konstaterar:
-- Jag ser fram emot en verklig happening den dagen då allt eftersaneringsarbete är gjort. 
 

Nu är det klippt och öppnat. Utställningens projektledare, Helena Svensson, längst bort och

Nu är det klippt och öppnat. Utställningens projektledare, Helena Svensson, längst bort och "klipparna" Birgitta Jönsson (S) och BT Kemi Efterbehandlings ordförande Hans-Inge Svensson.

Publicerad 01 June 2017 17:21

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Landskronaföretag får stöd för klimatprojekt

LANDSKRONA/SKÅNE. Totalt satsas 153 miljoner kronor på olika klimatprojekt runt om i Skåne. Pengarna delas ut av Klimatklivet. Ett av 37 skånska projekt finns i Landskrona. Här ska företaget DSV Road AB satsa på intern laddning och får därför ett anslag på 66 500 kronor.

– Klimatklivet är brett. Det handlar inte bara om stöd till elbilsladdning vilket många tror. Alla som har en idé som kan leda till god klimatnytta kan söka stöd från Klimatklivet. Både enklare och mer komplicerade åtgärder välkomnas, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Sedan starten 2015 har 142 klimatsmarta åtgärder beviljats stöd i Skåne för totalt 366 miljoner kronor. Detta leder till en årlig minskning på 105 000 ton koldioxid.