Rågad maktfullkomlighet utlovas

Kug Ubu spelas i Höganäs och Landskrona i sommar

HÖGANÄS. ?En elak, maktfullkomlig kung kommer till Höganäs och Landskrona i sommar. Med på släptåget kommer även en hel del lustigheter.

Dagen efter att Donald Trump vann presidentvalet  i USA i höstas stod det klart för Sommarteater på Krapperups konstnärliga råd att det var Alfred Jarrys gamla verk Kung Ubu som man skulle spela i sommar.
David Weiss är skådespelare och sitter med i rådet som håller omvärldskoll och beslutar om innehållet i teaterns pjäser.
1800-talsverket handlar om en maktfullkomlig och elak kung som blir envåldshärskare. En absurd och grotesk pjäs.
Det finns paralleller att dra till vår värld i dag, menar han. Absurditeter i världen, krigen som aldrig vill ta slut i Mellanöstern, diktatorer som håller sig kvar vid makten. Exemplen är flera, säger David Weiss.
– Vi lever i en tid då det groteska är på väg tillbaka, säger han och fortsätter:
– Se vad som hände i världens mäktigaste nation, USA, som fick en bisarr ledare till makten, säger han.

David Weiss spelar den maktfullkomlige kung Ubu.

David Weiss spelar den maktfullkomlige kung Ubu.

"En fysisk, energisk och rolig tolkning"

Att i teaterns pjäser spegla verkligheten i någon form har alltid varit viktigt.
– Vi måste alltid ställa oss den frågan: vad är aktuellt för vår publik idag, förklarar David Weiss.
Den 1 juli är det premiär på Finkeramiska i Höganäs. Den avskalade miljön inne i lokalerna anses passa pjäsens innehåll väl och ska skapa rätt stämning. Av samma anlednnig kommer man att spela i Svenska Lims lokaler, när ensamblen intar Landskrona med sin första spelning där den 30 juli. Den här gången blir det ingen vandringsföreställning som det har varit under vissa sommmarspelningar, vilket har inneburit att publiken har vandrat med när spelplats skiftats. Istället blir det en platsspecifik pjäs där allt sker på ett och samma ställe.

David Weiss kommer att spela rollen som kungen. Å ena sidan fylls pjäsen med grotesk maktutövning och hemskheter. Men lika mycket av ett mustigt och vågat språk. Det är en rolig pjäs, betonar han.
– Vi gör en fysisk, energisk och rolig tolkning, säger skådespelaren.
Det fysiska har han onekligen tagit fasta på. I ett halvårs tid har han förberett sig för rollen med boxning, löpträning, fotbollsspel, yoga...
– Det är en impulsiv karaktär. Vissa saker kungen får för sig är helt oförutsägbara. Publiken kommer aldrig kunna känna sig trygg, fastslår han.

Kung Ubu...

... spelas 1/7-26/7 på Finkeramiska fabriken, Bruksgatan 46 i Höganäs.
Den kommer även spelas på Svenska Lim i Landskrona mellan 30/7-13/8

Publicerad 14 June 2017 09:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Landskronaföretag får stöd för klimatprojekt

LANDSKRONA/SKÅNE. Totalt satsas 153 miljoner kronor på olika klimatprojekt runt om i Skåne. Pengarna delas ut av Klimatklivet. Ett av 37 skånska projekt finns i Landskrona. Här ska företaget DSV Road AB satsa på intern laddning och får därför ett anslag på 66 500 kronor.

– Klimatklivet är brett. Det handlar inte bara om stöd till elbilsladdning vilket många tror. Alla som har en idé som kan leda till god klimatnytta kan söka stöd från Klimatklivet. Både enklare och mer komplicerade åtgärder välkomnas, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Sedan starten 2015 har 142 klimatsmarta åtgärder beviljats stöd i Skåne för totalt 366 miljoner kronor. Detta leder till en årlig minskning på 105 000 ton koldioxid.