Flygande start på sommaren...

...men lovet lovar så mycket mer

Av
PER OHLSSON

SVALÖV. Sommaren är som bekant kort. Men garanterat innehållsrik. I Kågeröd är pingisintresset hett, i Simmelsberga flyger modellerna högt på molnfri himmel och i Linåkerskolans källare får cellotonerna vingar.
Isak Nordin från Teckomatorp är nybörjare, men ändå rutinerad.
– Jag spelar klarinett i vanliga fall, cello är nytt för mig, säger en sommarlovsledig elvaåring och fattar stråken.
Sedan avslöjar han vad som lockat honom – ett musikintresse som inte är mainstream i mellanstadiet.
– Jag lyssnar mycket på jazz och mest på Simon Brehm, Ray Browne, Charlie Mingus och andra kontrabasister.
Några av de första dagarna efter skolavslutningen bjuder cellopedagogen Marit Sjödin in till förmiddagsövningar i Linåkerskolan.
– Det är andra året vi gör det här som en extragrej inom Kulturskolan, berättar hon.
Viola On, 6, från Svalöv är yngst i gänget som sätter sig i en halvcirkel, men faktiskt den som spelat cello längst. Sedan börjar en lekfull jakt på toner.

I Kågeröd vimlar det av morgonpigga ungar i pingishagen.
– Vi pratade om det på bussen hit och undrade om det skulle komma några och så kom det jättemånga, säger 15-åriga Ida Andrén, som leder övningarna tillsammans med klubbkompisen i Kågeröds BTK, Jakob Ahlesten.
Några har spelat tidigare men de flesta är nybörjare.
Syskonen Tindra, Miranda och Tim Hansson tillhör arten gröngölingar.
– Jag har testat någon gång i skolan – det är allt, berättar sjuårige Tim.
Mamma heter Elionor Hansson. Hon vill att barnen ska prova olika aktiviteter under lovet.
– De spelar ju fotboll annars men nu är de anmälda till lite andra saker också – som till djurlägret inne i Svalöv, säger hon.
Ytterligare ett par onsdagar lockar Kågeröds BTK med pingis. Så det är inte för sent för morgonpigga att prova.

I Simmelsberga har bröderna Alex och Isak Johansson letat sig ut till radioflygklubben Gripens domäner.
– Vi bor alldeles i närheten men har aldrig varit här förr, säger storebror Alex och styr en drönare med säker hand.
– Annars blir det rätt mycket fotboll med Kågeröd på lovet, fortsätter han.
Modellflygklubbens ordförande, Börje Sebring, visar upp sitt eget tävlingsplan – en Sk 25:a byggd i papper i skalan 1:4 och med en vikt runt tio kilo.
– Vi flyger inomhus i Lunnaskolan från januari till maj och brukar locka en del ungdomar dit. Flygfältet här ute i Simmelsberga ligger rätt avsides, så det gäller att försöka koppla på föräldrarna och få dem intresserade så att de också gillar att åka ut hit. Nu provar vi med lite enklare utbildning fem torsdagar i sommar, säger han.

Isak Johansson bor nästgårds till fältet i Simmelsberga men gör sitt första besök hos modellflygklubben Gripen och imponeras av en
Sk 25:a – ett proffsigt hemmabygge i skalan 1:4.?

Isak Johansson bor nästgårds till fältet i Simmelsberga men gör sitt första besök hos modellflygklubben Gripen och imponeras av en Sk 25:a – ett proffsigt hemmabygge i skalan 1:4.?

Djurisk succé i stallet

De var tveksamma till djurlägret, men peppades av utbildningschefen Roland Tufvesson att testa. Det blev succé.
Sommaren har bara börjat. Flera flygdagar återstår exempelvis på fältet i Simmelsberga, tabatasugna kan svettas långt in i augusti och Kulturhuset bjuder på bio ytterligare många kvällar.
Lägg därtill Cirkus Cirkörs cirkus- och parkourskola...
– Det är roligt att bjuda på varierat program, säger fritidschef Niklas Fonskov, som sytt ihop lovschemat tillsammans med Kulturhusets Niclas Nornemark.

Inte minst gläds duon åt en nyhet för året.
– Jag ska erkänna att jag var tveksam till ett djurläger vid fyra olika tillfällen i smådjursstallen och djurparken hos Svalöfs gymnasium. Men intresset har varit fantastiskt och vi hade kunnat ta emot dubbelt så många barn som de 64 som fått plats vecka 25 och 26.
Kulturhusets ordförande, Niclas Nornemark, konstaterar:
– Det är alltid svårt att veta innan hur en aktivitet tas emot. När vi körde första filmvisningen under lovet var det tunt till precis före visningen, sedan trillade det in gott om folk och plötsligt var vi över 100 i salongen.
Vi träffar Niclas och Niklas en solig flygförmiddag hos RFK Gripen i Simmelsberga. där de gör ett nedslag.
– Jag vill gärna locka fler idrotter och aktiviteter till de olika orterna i hela kommunen, säger fritidschefen.

Balansövning med stråken. Isak Nordin, Sofia Ivarsson, Viola On, My Larsson och Milla Sjöstrand följer pedagogen Marit Sjödins fingervisningar.

Balansövning med stråken. Isak Nordin, Sofia Ivarsson, Viola On, My Larsson och Milla Sjöstrand följer pedagogen Marit Sjödins fingervisningar.

Sommarfixarna Niclas Nornemark och Niklas Fonskov.

Sommarfixarna Niclas Nornemark och Niklas Fonskov.

Mycket mera lov

Hela sommarlovsprogrammet finns på kommunens hemsida – www.svalov.se/arkiv/nyheter-2017/2017-06-12-sommarlovsaktiviteter-2017.html

Publicerad 16 June 2017 13:30

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Landskronaföretag får stöd för klimatprojekt

LANDSKRONA/SKÅNE. Totalt satsas 153 miljoner kronor på olika klimatprojekt runt om i Skåne. Pengarna delas ut av Klimatklivet. Ett av 37 skånska projekt finns i Landskrona. Här ska företaget DSV Road AB satsa på intern laddning och får därför ett anslag på 66 500 kronor.

– Klimatklivet är brett. Det handlar inte bara om stöd till elbilsladdning vilket många tror. Alla som har en idé som kan leda till god klimatnytta kan söka stöd från Klimatklivet. Både enklare och mer komplicerade åtgärder välkomnas, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Sedan starten 2015 har 142 klimatsmarta åtgärder beviljats stöd i Skåne för totalt 366 miljoner kronor. Detta leder till en årlig minskning på 105 000 ton koldioxid.