Hon är Skånes hopp i finska VM-skogarna

Lisa Jonsson Nordin vinner i längden

Av
PER OHLSSON

BILLEBERGA. Hon är unik och ändå alldeles vanlig. Lisa Jonsson Nordin, 18, tog bakvägen in i orienteringen – plötsligt och mot alla odds var en stjärna född.
Skåneterrängen är knappast idealisk för löpartalanger med karta och kompass. Och de flesta orienterare föds in i skogssporten, i alla fall enligt Sten Segerslätt, ordförande i Skåneslättens OL.
Klubbens storstjärna och svenska mästarinna, Lisa Jonsson Nordin, är ett undantag.
Vi träffar Kävlingetjejen, som nyligen fått talangpris av Svalövs kommun, i Billeberga. Just nu laddar hon för junior-VM i finska Tammerfors med start den 10 juli.
– Jag provade en himla massa sporter när jag var liten men fastnade för orienteringen i mellanstadiet. Då var det ingen hemma som höll på men mamma, pappa och min lillasyster har hakat på efteråt. Så ja, det har väl blivit en familjesport hos oss också trots allt, säger Lisa.
Vad var det som lockade med orienteringen?
– Jag hade lätt för det och vann det mesta.
Vad är din styrka?
– Ska jag välja något är det väl löpningen, att jag är fysiskt stark. Jag vann SM både på lång och ultralång distans i min åldersklass.
Blir du aldrig stressad där ute?
– Jo, det är klart. Ibland gör man jättemisstag, som vid O-Ringen i somras då jag vann en etapp och sedan strulade till det rejält fjärde dagen och tappade tio minuter till ledaren. Jag irrade omkring helt ensam, så kändes det i alla fall, trots att det var 20 000 orienterare ute och sprang i skogen.
Hur har du lagt upp säsongen?
– Jag planerar det mesta med klubbens tränare Anton Sjökvist. I år har det varit lite speciellt eftersom jag först var tvungen att toppa formen till VM-uttagningarna. När jag väl var klar så blev det förstås full fokus på mästerskapen.
Vilka förhoppningar har du?
– Jag är trots allt med för att lära eftersom jag tillhör de yngsta och har några år kvar som junior.
Hur ser framtiden ut?
– Jag går på orienteringsgymnasiet i Eksjö och trivs jättebra. Vi har lagt upp studierna så att jag läser fyra år, och nu har jag två kvar på samhällsprogrammet med inriktning beteendevetenskap.
Hinner du med något annat än orientering?
– Skola och orientering... inte mycket annat. Får jag tid över så hänger jag med kompisarna.
...som är orienterare?
– Jo, i alla fall i Eksjö. Vi är 40 orienterare på skolan.

Lisa har varit iväg och tränat i VM-terrängen i Finland, och känner sig väl förberedd inför årets utmaning.

Lisa har varit iväg och tränat i VM-terrängen i Finland, och känner sig väl förberedd inför årets utmaning.

Publicerad 29 June 2017 16:45

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag