Nya hundsporten tar plats i Skåne

Landskronaklubb satsar på bana för mondioring

LANDSKRONA. En publikfriande sport baserad på lydnads- och skyddsmoment samt hopp. Nu kommer den nya hundsporten till Skåne när Landskrona brukshundsklubb satsar på en bana för ändamålet.

I helgen gick den första skånska tävlingen i mondioring av stapeln. Det var Landskrona brukshundsklubb som arrangerade den. Utöver svenska ekipage kom deltagare även från bland annat Belgien, Norge och Tyskland. Nu har klubben bestämt sig för att satsa på mondioring genom att anlägga en bana.

– Sporten har varit stor ute i Europa i 30 år. Men i dagsläget finns det bara en klubb i Sverige med träningsmöjligheter och det är i Enköping, säger Thomas Pallin, ordförande i Landskronas brukshundsklubb.

I slutet av ?september ska styrelsen fatta beslut om satsningen, men mondioringtävlingen i Landskrona blev så pass lyckad att beslutet i princip är klart.

– Det var både klubbmedlemmar och folk utifrån som tyckte det var bra anordnat. Att styrelsen ska fatta beslut är mest formalia.

En bana kan ?stå klar tidigast nästa år och skulle enligt Thomas Pallins gissning innebära en investering om cirka 10-15 000 kronor.

– På sikt kommer det att öka vårt medlemsantal och på det sättet gynna klubben i stort. Allt fler börjar få upp ögonen för sporten och vi har två VM-ekipage i klubben, säger han.

Skulle det kunna bli aktuellt med VM?i mondioring i Landskrona framöver?

– Det är svårt att svara på i ett så här tidigt läge. Men SM?kan vi hoppas på, eftersom vi snart kommer att vara två klubbar i landet som erbjuder sporten.

Mondioring

Är en av Svenska brukshundsklubbens nyaste sporter och bygger på lydnad, hopp och skydd. Grenen infördes i januari i år. Om två år görs en utvärdering om eventuell fortsättning.
Källa: Svenska brukshundsklubben

Publicerad 17 August 2017 13:30

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag