Viarp kör- och ridklubb bygger vidare för framtiden

"Har insett vilken kapacitet vi har"

HÄRSLÖV. Byggnationer, integrationsprojekt och SM?i paradressyr. Året har varit hektiskt för Viarps kör- och ridklubb. Nu bygger man vidare för framtiden.

Första helgen i augusti stod Viarps kör- och ridklubb som arrangör för SM i Paradressyr, det mest omfattande arrangemanget i klubbens historia.

– Det kanske inte var det arrangemang med flest ekipage, men det var det största på det viset att det pågick över en helg där ryttarna stallade upp sina hästar här vilket ställde krav på att vi skulle ha servering för tre mål om dagen, hitta boenden, ordna el för de som övernattade i sina hästlastbilar och så vidare, berättar Susanne Johannesson, ridskolechef.

Redan i fjol? ansökte klubben om att få bli arrangör till SM i Paradressyr, men av tradition landade det 2016 i Stockholmstrakten, närmare bestämt i Eskilstuna. Men i år blev förhoppningen uppfylld.

– Vi har en go gemenskap och en slags Viarpsanda här och vi har en bra anläggning som numera är tillgänglighetsanpassad. Vi ville ge något för ryttarna med funktionsnedsättning samt att det är bra med aktiviteter för klubben, säger Susanne Johannesson.

Men det har varit mycket att göra. Något som krävt både tid och resurser är renoveringen av ponnystallet och det nya stallet för storhästarna som blev klart i juli.

– Vi påbörjade egentligen byggnationerna av stallet redan 2016, när servicedelen av ridhuset kom till. Men nu har vi gjort mer plats för hästarna och har utrymme för att växa något om det skulle behövas, säger ridskolechefen och fortsätter;

– Vi hann precis bli klara till SM?i Paradressyr, så det har gått i ett.

Med stöd från? Allmänna arvsfonden, Landskrona stad och Skåneidrotten kunde det nya stallet finansieras. Därutöver har klubbmedlemmarna varit med och bidragit med insamling och jobbat med sponsring – något som gett över 300 000 kronor. Pengar som man lagt på renovering av ponnystallet.

– Vi är jättetacksamma för det. Vilken insats! Därutöver har man lagt ideellt arbete på att måla och montera boxar, säger Susanne Johannesson.

Hon menar att? mottot på klubben är lite att ”det ska finnas något för alla”. Därför har klubben även sedan ett antal år tillbaka haft ett samarbete med Cityidrotten och ett HVB-hem. Genom det har rid- och körklubben under året haft tre integrationsprojekt. Ett där ensamkommande pojkar fick ridskoleundervisning.

– Det har fallit väl ut. De har fått komma hit en gång i veckan och träffa klubbmedlemmar – lite som faddrar – och fått lära sig om hästar och svenska. Vi vill kunna bidra.

Än är det inte spikat om det blir en fortsättning på integrationsprojektet. Men det är inte omöjligt.

– Det blir det nog. Men nu måste vi andas ut lite efter alla saker som varit på gång på klubben, sen får vi titta på det, säger Susanne Johannesson och ler.

Och nu ska ni bygga vidare..?

– Ja, mark och bygglovet är klart för att bygga ett utbildningshus. Men vi måste titta närmare på finansieringen. I dag använder vi mötesrum och kafeteria för teorin, det finns inte omklädningsrum eller dusch och det är inte optimalt.

Har ni fler stora tävlingar framför er?

– Inte så stora som SM i Paradressyr. Men vi ska ha final i ponnyallsvenskan division två och en deltävling i Senior cup. Men efter paradressyren vet vi vilken kapacitet vi har och att vi klarar av tävlingar av den storleken.?Det gör oss säkrare inför framtiden. Landskrona stad har frågat oss om medverkan i SM-veckan 2018. Men anläggningen är för liten för seniortävlingar.?Men man vet aldrig.

Publicerad 22 August 2017 14:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag