Landskronas egen Bond:

"Är galen och oberäknelig"

Anders Cöster blev den sista James Bond

LANDSKRONA. Avsaknad av impulskontroll och att leva på gränsen. Det är enligt läraren Anders Cöster anledningen till att han blev den sista James Bond.

En lördagskväll kring julen 2012 ringer telefonen. Anders Cöster får frågan om han vill spela James Bond i ett amatörprojekt som ska bli ”Black light – den sista riktiga Bondfilmen”. Svaret blev ja.

– Jag saknar impulsspärr. När de ringde senare igen, förstod jag inte vad de menade. De var visst seriösa, säger Anders Cöster som till vardags jobbar som frilansande fotograf och specialpedagog.

Fem år senare? och med inspelningar nästan varje helg sedan dess har ”Black light” gått upp på biograferna i Strömsnäsbruk och i Svalöv där den mest troligt kommer att fortsätta att visas. Filmen gjordes på en nollbudget men intäkterna, som snart är uppe i en halv miljon kronor, kommer att gå till Världens barn.

– Hade det varit ett betalt skådespelarjobb hade jag hoppat av både två och tre gånger. För mig handlar det om glädjen att göra det med värmen och hjärta i ett amatörteam, säger Anders Cöster.

Varför ville de ha dig som James Bond, tror du?

– Jag är lite galen och oberäknelig. Kanske lite arrogant på utsidan men blyg på insidan. Vad de andra säger är att utseendet passade till det de sökte. Sedan är jag lite som en gammal agent – lite halt, lytt och hjulbent. Retired och kanske lite retarded. Den här shaken är mycket störd, haha, säger Landskronabon skämtsamt.

Vi träffas på? Örenäs slott i Glumslöv. Här spelades en del av scenerna in och slottet gestaltar James Bonds paradboende i Skottland. Inte långt från Örenäs jobbar Anders Cöster som specialpedagog. Han benämner sig själv som en ”busungelärare” och berättar att det låg nära till hands på grund av sin egen bakgrund.

– Jag har levt utanför lagens gränser. Men det är historia idag. Jag har testat det mesta och har självmedicinerat skulle man kunna säga, säger Anders Cöster och fortsätter;

– Man kan säga att jag har en väldans massa bokstäver. Jag har MVG i ADHD och har tendenser till bipolaritet.?Men det är inte bara dåligt. I dag lever jag mer kontrollerat och med rätt medicinering får jag inte samma toppar och dalar.

Han berättar att ?han ändå ofta lever på gränsen. Som exempel förklarar han att gick det ”lite för fort” på motorcykeln på väg till intervjun.

 – Jag kan inte vara lagom. Jag kör gärna på gränsen till vad man reder ut, då känner jag att jag lever.

När han visar? inspelningsplatser kring slottet fastnar han för utsikten mot havet.

– En sådan som jag behöver grundas i mig själv. Då hjälper naturen till.

Och så sommarkollot, Grandungens kollo i närheten av Julita gård, som han har hjälpt till på i 28 år och som vars namn han har låtit göra en tatuering av på underarmen.

– Det är ett kollo för funktionsnedsatta. Det ger mig så mycket att vara där och hjälpa till. Det grundar mig på riktigt.

Du är bra på att stötta andra..?

– Det kan jag inte bedöma själv. Men jag har betydligt bättre empati än ekonomi i alla fall, säger Anders Cöster och ler.

– Men jag kan relatera till ett utanförskap. När jag i mitt jobb ser en slocknande stjärna tändas igen – det känns så värmande och värdefullt.

 

Black Light Trailer 3 out of 3 "Final Solution" from Black Light on Vimeo.

"Black light - Den sisra riktiga Bondfilmen"

Är en amatörfilm skapad av Lars Gahlin och Mats-Ola Pålsson. Filmen har visats på Kulturhuset i Svalöv och enligt Cöster kommer den med stor sannolikhet att visas där igen och även för Landskronaborna.

Publicerad 28 August 2017 12:15

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag