Dieselstank får boenden att överväga flytt

"Blir det inte bättre ser jag inget annat alternativ"

LANDSKRONA. Huvudvärk och att utrymma lägenheten. Det upplever boenden i närheten av Lilla Strandgatan när dieselstank fyller hemmet. Görs inget kan man tvingas att flytta, menar boenden.

Senast för ett par veckor sedan fylldes familjen Bergmans lägenhet av en dieselstank. Och det är inte första gången. Med jämna mellanrum har en intensiv dieselstank letat sig in i lägenheten, genom stängda dörrar och ventiler.

– Man får  huvudvärk och blir obeskrivligt trött. När det är som värst får man lämna lägenheten, säger Monica Bergman.

Ett flertal gånger ?har dieselstanken dragit in över kvarteret Gladan. Enligt flera boenden tror man att lukten kan komma från båtar och fartyg eller verksamhet i industrihamnen.

– Det kan vara båtar som står på tomgång och släpper ut en massa avgaser. Det borde finnas en reglering för det precis som för bilar som står på tomgång, säger Monica Bergman.

Hon berättar ?att det under hennes tre år i huset har hänt ett flertal gånger att den intensiva diesellukten har lamslagit familjen.

– Det skapar stort obehag och måste vara hälsofarligt. Vår dotter känner av det, hundarna fnyser och frustar när man kommer ut på gården. Något måste göras, säger hon och fortsätter;

– Det känns som att stå bakom en lastbil, precis bakom avgasröret. Det är en riktigt kvävande känsla.

Hon och även? grannen Sylvia Artinger har oberoende av varandra varit i kontakt med Landskrona stads miljöförvaltning.

– Det ligger på deras ansvar att ta reda på var stanken kommer ifrån. Det är inte okej att boendemiljön ser ut som den gör med denna stank. Jag tänker att det är fler i området som måste ha besvär, säger Monica Bergman.

– Det värsta är att det kommer in genom stängda fönster. Ventilerna måste man ju kunna ha öppna, säger Sylvia Artinger.

De båda hoppas? på att få gehör från stadens sida.

– Det har blivit ett ångestmoment eftersom man inte vet när det kan hända igen. Det måste finnas miljölagar för båttrafik och fartyg måste följa och det borde tydligt visas i hamnen, säger Monica Bergman.

Blir det inte ?bättre ser hon ingen annan utväg än att behöva flytta.

– Det är jättetråkigt.För hela familjen trivs bra i området. Men vi vill varken utsätta oss själva eller vår dotter för den stanken – det måste vara direkt skadligt för hälsan. Då ser jag inget annat alternativ än att vi måste flytta.

LÄS OCKSÅ:

Miljöchefen: "Har det skett någon enstaka gång kanske man får leva med det"

Publicerad 01 September 2017 09:30

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag