Sebastian ska bidra till att göra världen till en bättre plats

– Utsedd till ungdomsambassadör för Svenska FN-förbundet

LANDSKRONA/LUND. Ett stort engagemang för internationella frågor har gjort Sebastian Nilsson Qvist, 21 till ungdomsambassadör för Svenska FN-förbundet.

Under helgen som gick var Sebastian Nilsson Qvist en av få unga som genomgick en utbildning i Stockholm och som därmed påbörjade sitt uppdrag som ungdomsambassadör för Svenska FN-förbundet.

Språngbrädan dit har bland annat varit engagemang i Lunds FN-förening och så diskussionerna hemma vid köksbordet.

– I min familj har vi alltid diskuterar politik och världsfrågor. Att jag engagerar mig har nog därför kommit naturligt, berättar Sebastian Nilsson Qvist.

Hans uppdrag ?kommer under ett år att syfta till att sprida kunskap om FN och förbundets globala mål, kallad Agenda 2030 som bland annat säger att barnäktenskap, könsstympning och andra skadliga traditioner ska avskaffas.

– Jag ville bli ambassadör för att bidra till att öka kunskapen om FN?och Agenda 2030 i det svenska samhället. Att ha kännedom om hur man kan påverka och förändra politiska institutioner, som exempelvis FN, är ett fundament för den demokratiska processen, säger Sebastian Nilsson Qvist.

Utöver studier? i statsvetenskap på Lunds universitet kommer det att gå en hel del tid för ambassadörsåtagandet.

– Jag ser det som att det inte tar något, utan att det ger mycket. Erfarenheter bland annat.

Bland annat ska han med FN-föreningen anordna en skrivartävling för unga genom Lunds kommun, för att öka medvetenheten kring Agenda 2030. Och i det långa loppet hoppas Sebastian Nilsson Qvist att kunna jobba med internationella frågor.

– Att jobba inom FN är en framtidsdröm. Jag skulle gärna jobba med fredsarbete eller intern säkerhet för FN-anställda i utsatta områden.

Du vill hjälpa till att göra världen till en bättre plats?

– Ja, det kan man säga. Man får lätt svindel om att det handlar om så stora frågor. Men genom att öka medvetenheten om delar av den stora helheten så kan man bidra.

Engagemang är Sebastian Nilsson Qvists grej.

Engagemang är Sebastian Nilsson Qvists grej. "Vi har alltid pratat om politik och internationella frågor i min familj", säger han.

Publicerad 01 September 2017 12:15

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag