Nu öppnar Svalövs nya familjecentral

Liberalerna: Kan bli en "turbofamiljecentral"

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

SVALÖV. Efter sju år utan barnmorskemottagning i Svalöv får kommunen nu en egen enhet på Skolgatan. Den 18 september öppnar verksamheten som är en del av Svalövs nya familjecentral Guldkornet.

När Lokaltidningen kommer på besök i de renoverade lokalerna i gamla Månsaboskolan har bara barnavårdscentralen kommit igång. Men från och med måndag blir det också barnmorskemottagning, öppen förskola och socialrådgivning.

– Det känns väldigt roligt att få det här samarbetet och helt ny fin verksamhet i?Svalöv, säger Lisa Oscarson, barnmorska.

Vad blir skillnaden för föräldrarna när verksamheterna är samlade på en plats?

– Den gravida kvinnan kan få knyta kontakt med en BVC sköterska under pågående graviditet, etablera kontakt med socialrådgivare om det finns behov för det. Alla delar finns under samma tak, säger Åsa Rennstam, barnmorska.

Olika frågor som uppstår på den öppna förskolan går fortare att få svar på.

– Annars skulle man få ringa under telefontid och det här blir lite lättare, säger Lisa Oscarson.

Barnmorskemottagningen­ kommer bestå av tre personer som alternerar med att jobba i Landskrona. Tanken är att man ska ha samma barnmorska under hela mammans graviditet.

– Vi har samma telefonnummer och rådgivning som barnmorskemottagningen i Landskrona, säger Åsa Rennstam.

De erbjuder också ?rådgivning kring preventivmedel och cellprovtagning för kvinnor. De har också graviditetstest och provtagning gällande könssjukdomar.

– Vi följer ett basprogram under graviditeten från tidig graviditet fram till att barnet är fött. Cirka sex veckor efter förlossningen får man en tid till barnmorskan för en efterkontroll. När barnet är fött tar BVC vid enligt deras basprogram. , säger Åsa Rennstam.

På familjecentralen kommer det erbjudas olika typer av familjegrupper men dessa kommer ske på barnmorskemottagningen i Landskrona.

Region Skåne driver barnmorskemottagningen och barnavårdscentralen med Svalövs kommun står för öppna förskolan och socialrådgivningen. På hela familjecentralen kommer det arbeta ungefär nio personer.

Men det finns faktiskt planer på expansion.

– Det ser ut som att vi nästa vår kanske kan starta en ungdomsmottagning. Svalöv är egentligen lite för litet för det om man räknar ungdomar skrivna här. Men i och med att vi har internat på Svalövs gymnasium och Fridhems folkhögskola så vistas här procentuellt fler än vad som är ”normalt”. Därmed kan vi ha den servicen säger Torbjörn Ekelund (L) ett av Svalövs kommunalråd.

Han har också arbetat med frågan utifrån sin roll som regionpolitiker i Skåne. Om ungdomsmottagningen förläggs som en del av familjecentralen blir det ett smått unik lösning.

– Det blir en ”turbofamiljecentral” i och med att det blir verksamheter som normalt inte ingår i konceptet, säger Torbjörn Ekelund.

Publicerad 08 September 2017 08:39

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag