Milan Dragisic:

"Jag har glidit in som från gatan upp på filmduken"

Landskronabon aktuell med ny film

LANDSKRONA. Det började med ”Äta. Sova. Dö”. Sedan dess har det blivit fyra-fem filmer för Milan Dragisic och en Guldbaggenominering. Nu är han filmaktuell igen.

– Ibland känner jag att det är lite orättvist att jag glider in som från gatan och blir nominerad, säger han.

Sommaren har bjudit på allt annat än solsken. Men det har gått okej med korvförsäljningen ändå. Milan Dragisic driver under sommarsäsongen en korvkiosk på Ven, ön där han även bor sedan sju år tillbaka. Under den kallare delen av året är han lite ”allt-i-allo”, som han själv uttrycker det. Serverar, jobbar i kök på några av Vens restauranger, putsar fönster, klipper gräs. Och så är det skådespeleriet där en film har lett till en annan och som gett honom en Guldbaggenominering. För bästa manliga huvudroll för filmen ”Min faster i Sarajevo”.

Milan Dragisic? har inte gått någon skådespelarskola, förutom att han har ”spexat lite” med en kompis som driver en teater. Men han förklarar ett slags kärleksförhållande till kameran.

– Jag kan vara jättenervös före en filmning. Men när jag är framför kameran kommer det naturligt, repliker och minspel, förklarar Milan Dragisic.

Han kallar sig kanske inte helt ”etablerad” i branschen, men han är delvis en del av den. Och hur han hamnade där var lite som att halka in på ett bananskal.

– Jag satt på arbetsförmedlingen och såg en casting-annons som stämde in på mig. Jag skickade in ansökan. Såhär efter några filmer har jag fått höra att jag har lätt för att uttrycka olika karaktärer.

Och det gick ?bra. Efter ”Äta. Sova. Dö” blev det ett par filmer och sedan ”Min faster i Sarajevo” som tagit honom runt om i världen på filmfestivaler. Och kanske är det till  huvudrollen Zlatan, som återvänder med sin vuxna dotter till Sarajevo från vart han flydde i sin ungdom, som Milan Dragisic har hämtat mest från sig själv och sina erfarenheter.

– Jag känner ju samhället, kulturen, människorna. Hur man skickade pengar till släktingar – det har jag också gjort. Visst finns det en fördel med att man har liknande referenser som rollen man ska göra, säger han.

 

Även om Milan Dragisic saknar skådespelarutbildning har det rullat på sedan

Även om Milan Dragisic saknar skådespelarutbildning har det rullat på sedan "Äta. Sova. Dö". "Jag vet inte om jag kan kalla mig etablerad. Men visst har jag tagit ett steg in i filmbranschen", säger han.

Milan Dragisic har bott i Landskrona de senaste 30 åren och det var dit han kom från Serbien och 90-talets krig på Balkan.

– Visst är jag nog lik karaktären Zlatan till viss del. Men i mitt privatliv är jag nog ganska snäll och lugn. Många som har upplevt ett krig och tuffa situationer kan bära på mycket aggression och lidande. Men jag försöker att leva i nuet så mycket som möjligt och glömma sådant som varit, säger han.

Även i sitt skådespeleri är han lugn.

– Det är inte så att jag söker en massa roller och jagar regissörer. Men jag är öppen för samarbete och utmaningar.

Nu är han? aktuell med en mindre roll i Csaba Bene Perlenbergs ”Bitch” som nyligen hade premiär. Och i slutet av oktober har filmen ”Kriget” premiär, där Milan Dragisic spelar lärare i 60-talets skolvärld.

– Det är roligt att det rullar på.  Jag tror kanske inte att jag kommer att heltidsförsörja mig som skådespelare, men det är kul att det händer saker.

Hur ser närmsta framtiden ut?

– Jag har fått en förfrågan, men jag kan inte berättar om det eftersom det inte är klart än.

Publicerad 13 September 2017 15:30

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag