Fick själv bekanta sig tidigt med jazz

Nu gör Emma Denward och Emma and the Crusaders jazzmusiken tillgängligare för barn

Av
Mikael Öhrn

SVALÖV. Om havet, på skånska; jazz - det är det som Svalövsbaserade Emma and the Jazzcrusaders bjuder på i senaste skivsläppet ”Båtjazz”. Målgruppen? I huvudsak yngre barn.

 

”Ta ett språng, hoppa i, så det skvätter och far. Gör ett dyk, tumla runt, i ett böljande hav”, sjunger Emma Denward bland annat i låten ”Som fisken i havet”. Spåret är ett av sju på ”Båtjazz”, det andra skivsläppet från jazzkvartetten Emma and the Jazzcrusaders, efter debutplattan ”Stjärnjazz” från 2015.

- Det är allt från glada uppåtlåtar om bad, till stämningsfulla låtar i månsken om saknad och hemlängtan, säger frontkvinnan Emma Denward.

Det är hon som har författat alla texter och även skrivit drygt hälften av låtarna. Samtliga låtar utspelar sig på eller vid havet.

- Jag har själv en relation till havet och har växt upp på skärgården om sommaren. Vi hade en sommarstuga i Blekinge tills jag var 35 och sen har det fortsatt med skärgården i Finland och segling och bad där. Det finns även en hel arsenal med kul ord, när det kommer till hav och båtar, som man kan skriva och få inspiration av, säger hon.

 

Sångerskan som är både född och uppvuxen i Svalöv, och numera även bor och verkar här igen tillsammans med maken, tillika bandmedlemmen, Anders Vestergård lärde själv sig uppskatta jazz i tidig ålder.

- Dels var det mor som tyckte om Ella Fitzgerald och de gamla jazzdrottningarna, dels var min storebror, som är sex år äldre än mig, oerhört intresserad av jazz när jag var liten. Då blev det att jag blev nyfiken. Jag föll för hur sången låter och det här intrycket. Improvisation passar mitt kynne. Det finns en öppenhet i jazz. Man tittar på medan musiken händer, säger hon.

Att jazzen skulle kräva ett tränat öra och tålamod är felaktigt, menar hon.

- Det är en fördom som vi vuxna har, säger Emma Denward och fortsätter:

- Vi jobbar med att väcka barnens tankar och inre bilder. Det finns mer än ett sätt att knyta an till musiken, men det är bara att köra. Man ska inte vara orolig för att någon inte förstår, utan detta är gjort för barn.

 

På lördagen under årets Kulturkalaset kommer Emma and the Jazzcrusaders fira skivsläppet med en spelning i det nyinvigda musikhuset på Fridhems folkhögskola, där Emma Denward bland annat jobbar som musiklärare. Även om målgruppen för musiken i huvudsak är barn i förskole- och lågstadieålder, ska det inte hindra andra från att ge sig i kast med att ta sig an deras musik.

- Det märks att sångerna har en dimension som vuxna kan gilla, så det blir något för både barnen och de vuxna. När vi spelar familjekonsert är det oftast så att hela familjen kommer. Då kan det vara någon som är elva och någon som är tre, men det finns något för de flesta, utlovar Emma Denward.

Emma and the Jazzcrusaders går på scen klockan 14, lördagen den 21 oktober.

Visste du:

Utöver Emma Denward (sång) ingår även Magnus Hjorth (piano), Daniel Andersson (kontrabas) och Anders Vestergård (trummor) i jazzkvartetten.

Skivan finns att beställa i fysisk form från bland annat det egna och lokala skivbolaget Drumvoice Records, samt finns tillgänglig i digital form på bland annat Spotify.

Spelningen är ett samarrangemang mellan Musik i Syd, Svalövs kommun och det lokala skivbolaget Drumvoice Records.

Gratis biljetter finns att hämta på Svalövs bibliotek. Det är även eftersläpp utanför Musikhuset vid mån av plats.

Publicerad 09 October 2017 09:25