ANNONS

Vuxenutbildning – dags att söka

Att välja utbildning efter efterfrågan och dessutom gilla det man utbildar sig till. Låter inte det som en perfekt kombo. I nordvästra Skåne pågår sedan år 2009 ett nära och framgångsrikt samverkansprojekt kring yrkesutbildningar inom vuxenutbildningssektorn. De elva kommunerna, Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp Ängelholm och Örkelljunga, är de som tillsammans bildar samarbetsområdet Familjen Helsingborg, en ”familj” som i sin nuvarande form samverkat inom en rad områden sedan 1990-talet. Samarbetet i detta fallet syftar och bidrar till att alla invånare i de elva kommunerna ska ha har lika rätt och lika mycket möjlighet att söka yrkesutbildning inom samverkansområdet.

- Genom det här samarbetet skapar vi ett både större och bredare utbud för kommunernas invånare vilket såklart gynnar både individen och samhället, säger Christina Råhäll, studie- och yrkesvägledare i Helsingborg.

 

Yrkesvux och lärlingsvux

 Yrkesutbildningarna genomförs över hela regionen, i alla elva kommunerna, och omfattar utbildning både inom yrkesvux och lärlingsvux. Inom yrkesvux studerar eleven yrkeskurser på gymnasial nivå i kombination med praktik, där längden på praktiken varierar beroende på vald utbildning. På lärlingsvux är man som elev ute på en lärlingsplats minst 70% av studietiden. Resterande tid läser man teori i skolan.

- Yrkesutbildningarna finns inom en mängd olika branschområden som till exempel vård och omsorg, restaurang, bygg, transport, el med flera. Alla är direkt knutna till efterfrågan på arbetsmarknaden. Vi styrs av det behov som finns och de signaler som skickas direkt från verkligheten, vilket följaktligen innebär att utbudet varierar från år till år. Vissa utbildningar tas bort, vissa finns kvar och andra tillkommer. Allt beroende på behovet på arbetsmarknaden men även efterfrågan från kommuninvånarna, säger Christina Råhäll.

 

Start per halvår

Starterna för flertalet av utbildningarna är koncentrerade till januari/februari och augusti/september, men det förekommer även starter däremellan. Utbildningstiden är allt mellan 3 månader till 24 månader men de flesta sträcker sig mellan 8 månader och 15 månader. Samtliga utbildningar som erbjuds via Familjen är studiemedelsberättigade hos CSN, Centrala studiestödsnämnden och när du vill veta mer om dessa utbildningar är du välkommen att kontakta Vuxenutbildningen i din hemkommun och/eller gå in på www.familjenhelsingborg.se/vuxenutbildning

 

Ta första steget

Torsdagen den 16 november mellan klockan 13.00 och 15.00 kommer det att vara en spännande utbildningsmässa i Vuxenutbildningens lokaler på Rönnowsgatan 10 E i Helsingborg. Hit är du hjärtligt välkommen och här kan du passa på att träffa de olika utbildningsanordnarna för utbildningarna inom Familjen Helsingborg som alla finns representerade på plats. Här finns alla möjligheter att få svar på dina frågor och under mässan får du matnyttig och relevant information från studie/yrkesvägledare och de lärare som är knutna till respektive utbildning.