Tareq Taylor gör upp om matlagartitel

Klar för final i årets upplaga av "Kockarnas kamp"

SKÅNE. Tareq Taylor har blivit en tittarfavorit hemma i tv-sofforna sedan årets säsong av "Kockarnas kamp" drog igång. Nu är Lommakocken klar för final där han ställs mot Richard Waje från Göteborg.

Framgången förvånar den skånske huvudpersonen själv.

– Jag har inte alls räknat med detta. Jag har aldrig tävlat i någonting förut men märkte under programmets gång att det nog bor en liten tävlingsdjävul i mig, säger Tareq Taylor med ett leende.

Trots flera år som tv-kock har han aldrig själv upplevt sådant stöd och uppmärksamhet som nu. Folk hejar på stan och när han nyligen skulle signera sin kokbok i Lund bildades långa köer. Böckerna räckte inte till utan människorna fick vänta på att fler hämtades.

– Det är överraskande. Och jag som inte alls var en av de förhandstippade i programmet. Jag trodde mer på Linn (Söderström), Viktor (Westerlind), Marie (Skogström) och Jonas (Svensson) än mig själv.

Tareq Taylor tror också att bilden av honom har förändrats efter medverkan i "Kockarnas kamp".

– Många har nog tänkt mer på mig som den där mystiska farbrorn i ett trädgårdsprogram som plockar ogräs och lagar lite mat. Vad många inte känner till är att jag ju har jobbat som kock i flera år innan jag blev en slags tv-kändis, säger han.

Under programmet har tittarna fått ta del av Lommakockens glada humor och hjärtliga skämt. Han har sjungit under tävlingsmomenten, kallpratat med sina motståndare och haft ett ständigt leende på läpparna. Men någon glädjespridare ser sig inte Tareq sig som.

– Glädjespridare vet jag väl inte. Det får de andra kockarna säga sitt om. Eller så tycker de bara jag var en dryg jävel som vann utmaningar hela tiden. Men en sak är säker. Vi hade alla väldigt kul tillsammans, det var inget snack om några divalater från någon.

Under utmaningarna har Tareq samlat medalj efter medalj och kunde efter bara några sekunders marginal i en styckningskamp mot Richard Waje i semifinalen kamma hem sin tionde medalj.

Även fast det klirrat rejält på bröstet i ladan på Österlen är det inget som Tareq Taylor sett som någon säkerhet.

– Absolut inte. Medaljerna går inte att luta sig tillbaka mot.

– Se på första säsongen av programmet. Då dignade ju Stefano Catenacci under en herrans massa medaljer, men han förlorade till slut ändå mot Tommy Myllymäki.

Efter inspelningarna har Tareq Taylor haft en hektisk höst, med en nylansering av restaurangen Kockeriet i Malmö.

– Jag fick lite nytändning efter Kockarnas kamp. Vi har skruvat upp förväntningarna, har höga ambitioner men är långt ifrån en pretentiös finrestaurang. Det är snarare en hyllning till gastronomi och att ge gästerna en minnesvärd upplevelse.

En paus från köket blir det på måndagskväll. Då vankas finalen av "Kockarnas kamp". Direkt efter veckans avsnitt av ”Kockarnas kamp” fick tittarna reda på att det blir en tuff kamp där ett moment handlar om fisk och skaldjur. "Du delar ju dna med det mesta på bordet", utbrister Tareq Taylor skämtsamt till Richard Waje i avsnittet.

– Det är ju hans grej. Han är född i det och är ju en expert när det kommer till fisk och skaldjur.

Det blir en uppgörelse mellan Skåne och Västkusten - vem vinner då?

– Ah, du får hålla dig till tåls. Jag får inget berätta och det har inte varit så svårt. Jag är bra på att hålla hemlisar.

 

Finalen sänds imorgon måndag den 6 november med start klockan 21.00 i TV4.

Publicerad 05 November 2017 06:00