Nordvästskånskt bakverk går på export

”Sinnessjukt”, säger mannen bakom bulle-i-bulle-dagen

NORDVÄSTRA SKÅNE. Sedan ett antal år tillbaka firas det nordvästskånska bakverket bulle-i-bulle med en egen dag. Nu verkar det som att den udda delikatessen fått ytterligare luft under vingarna när den börjat dyka upp på konditorier och bagerier runt om i världen.

– Det är sjukt, sinnessjukt och självklart jättekul, säger Daniel Glantz Persson som gjort sig ett varumärke som mannen bakom bulle-i-bulle-dagen.

Det var häromdagen som Daniel Glantz Persson nåddes av nyheten att hans älskade bakverk bulle-i-bulle nu finns att köpa på konditorier och bagerier i både Tyskland och Österrike under namnet "Schwedenbomben-Semmel".

– Det verkar vara en variant av bulle-i-bulle. De kör gräddbulle istället för chokladboll som vi gör, men principen är densamma, säger Daniel, som tidigare fått bilder skickade till sig från Frankfurts flygplats där de också serverar bulle-i-bulle.

Om när, var och hur, bakverket uppstått tvista de lärde och mannen som initierat bullens egen högtidsdag har självklart gått till botten med det hela.

– Jag har gjort en mini-turné till olika ålderdomshem för att försöka reda klarhet i saken. Genom det har jag har kunnat spåra bullen ända tillbaka till 30-talet, berättar han.

Enligt Daniel, ska det vara 94-åriga Elsa som bidragit med information om hur hon 1930 gick på Tuppaskolan i Landskrona. Tvärsöver gatan fanns vid den tiden ett konditori som serverade just bulle-i-bulle.

– Men på den tiden använde man arraksboll. Betydligt bättre råvaror än i dag alltså.

Första gången Daniel Glantz Persson själv smakade bulle-i-bulle var i Svalöv på 90-talet.

– Gemensamt för alla historier verkar vara att det var något man åt när skolmaten var sisådär. Så var det även för mig. I kiosken bredvid skolan var det bulle-i-bulle som gällde. Den är mättande och känns lite mer nyttigt än bara en chokladboll.

Framöver planerar Daniel att åka på ytterligare en turné – denna gång utomlands.

– Jag tänker mig lite som kaviarreklamen. Att man låter folk i olika länder smaka bulle-i-bulle och se vad de tycker.

Publicerad 08 November 2017 12:55