Polisblunder förstörde rånoffers telefoner

Glömde kvar stöldgods på polisbilens tak – åkte av under färd och totalförstördes

SKÅNE. Efter att två pojkar i nordvästra Skåne blivit bestulna på mobiltelefoner, kontanter och en märkeströja lyckades polisen få fatt i förövarna. Men när pojkarna skulle få tillbaka sina saker var det något som saknades. Påsen med föremålen glömdes nämligen kvar på taket på en polisbil, och hittades senare överkörd ute på en väg. Nu ersätts pojkarna för polisens blunder.

Det var den 21 oktober i år som tre ynglingar under knivhot rånade två pojkar på sina mobiltelefoner av modell Iphone 6S, hundra kronor i kontanter och en märkeströja i Rydebäck. Vad rånarna inte visste var att en av mobilerna hade en spårningsapplikation. Tack vare den kunde trion gripas av polisen vid Ramlösa station.

När stöldgodset sedan skulle återlämnas till pojkarna skedde misstaget. En polis glömde kvar påsen med de stulna sakerna och när de kom fram till adressen, var påsen borta. En annan polispatrull hittade en överkörd och totalförstörd påse kort därefter.

"Detta är väldigt pinsamt för polisen och borde åtgärdas så fort som möjligt" skriver en förälder till en av pojkarna i en mejlväxling med polisen efter händelsen.

Nu får de drabbade totalt 13 800 kronor i ersättning. 11 700 kronor för mobiltelefonerna, 800 för mobilskal, 1 200 kronor för tröjan och en hundralapp för den stulna kontantsumman.

"Vårdansvaret beträffande beslagtaget gods åvilar polisen som har ett ansvar för att godset inte fördärvas eller försämras under den tid det är i myndighetens vård. Om ett föremål skadas eller förkommer när det är i polisens vård kan det medföra skadeståndsskyldighet för staten.", skriver polismyndighetens rättsavdelning i ett yttrande.

Publicerad 27 November 2017 13:56

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag