Skåne har landets billigaste körlektioner

Kan skilja flera hundra kronor

SKÅNE. Vägen till körkort är billigast i Skåne. Här kostar en körlektion i genomsnitt 8,75 kronor per minut. Dyrast är det i Jönköping där snittpriset ligger på 18 kronor.

– Den stora skillnaden kan till viss del förklaras med att en del av utbildarna erbjuder till exempel handledarbok, övningskörningsskylt, syntest och fika i introduktionsutbildningen, säger Thomas Fahlander på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Myndighetens granskning visar att det kan skilja flera hundra kronor för en 40-minuterslektion beroende på var i landet eleven utbildar sig.

Trots ytterligheterna har de flesta trafikskolor ungefär samma snittpris på 12 kronor per minut.

I sammanhanget ska nämnas att det inte finns någon standard för hur lång en körlektion bör vara. Prissättningen är inte heller reglerad enligt lag.

– För att kunna jämföra beräknade vi minutpriset. Men vi har inte kunnat se något samband mellan minutpris och lektionstid, säger Thomas Fahlander.

Priserna för en introduktionsutbildning varierar också kraftigt i landet. Även här är Skåne billigast med ett snittpris på 285 kronor medan Jönköping med ett snittpris på 556 kronor. Rikssnittet är 386 kronor.

– Den stora skillnaden kan till viss del förklaras med att en del av utbildarna erbjuder till exempel handledarbok, övningskörningsskylt, syntest och fika i introduktionsutbildningen, säger Thomas Fahlander.

Publicerad 28 November 2017 05:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag