Kraftig ökning av narkotikabrott på Söderåsen

Ensamkommande används som hantlangare

SÖDERÅSEN. När polismyndighetens nya organisation sjösattes 2015 blev ungdoms- och narkotikagruppen i lokalpolisområde Klippan nedlagd. Men det har inte hindrat poliserna från att utföra sitt arbete. Tvärtom. Under 2017 skedde en kraftig ökning av antalet narkotikabrott i området.

– Jag tror inte att invånarna i området använder mer narkotika, men vi har upptäckt fler av brotten, säger områdespolis Niclas Duvner.

Lokalpolisområdet består av kommunerna Klippan, Bjuv, Åstorp, Perstorp och Svalöv. År 2015 noterades sammanlagt 488 narkotikabrott i området. Motsvarande siffra i fjor var 855 – en ökning med drygt 75 procent.

Merparten av brotten gäller personer som innehar eller brukar en mindre mängd narkotika. Men polisen har även gjort flera stora beslag.

– Bara under december månad hittade vi sammanlagt 5 kilo cannabis, 1 kilo amfetamin och 12 000 tramadoltabletter vid tre olika husrannsakningar i Kvidinge, Billesholm och Åstorp. Gatuvärdet på narkotikan uppskattas till en miljon kronor, berättar Niclas Duvner.

Två personer sitter häktade och en person är anhållen i sin frånvaro efter de tre stora beslagen. Sett till hela 2017 har polisen i lokalpolisområde Klippan hittat droger till ett värde av tre miljoner kronor ”på gatan”.

Den vanligaste drogen bland beslagen är cannabis, men på senare tid har även missbruket av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol ökat.

– Det har absolut ökat och används ofta i kombination med cannabis, konstaterar Niclas Duvner.

Enligt områdespolisen kryper bruket av narkotika allt längre ner i åldrarna. En annan tendens är att grovt kriminella personer utnyttjar barn och ensamkommande flyktingar som sina hantlangare.

– De som tjänar pengar har yngre personer som transporterar och säljer narkotikan åt dem. Vi har sett det här upplägget i både Åstorp och Bjuv, säger Niklas Duvner.

Narkotikabrott* i LPO Klippan:

2015: 488

2016: 507

2017: 855

*Brukande, innehav, innehav för försäljning och drograttfylleri

Publicerad 06 January 2018 00:30

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag