Alexandras nådeansökan avslås: ”Känns som att vårt liv är slut”

Assistansen drogs in med närmare 100 timmar

LANDSKRONA. 2015 drogs Alexandras assistans in med nästan 100 timmar i veckan. Det innebar att hennes tidigare aktiva liv begränsades kraftigt. I ett sista desperat försök att få hjälp ansökte hennes mamma i början av året om nåd hos regeringen. En ansökan som nu fått avslag.

– Det känns som de lika gärna kan ta ut oss på gården och skjuta oss. Våra liv är slut. Jag önskar aldrig någon annan ont, men nu känner jag faktiskt att Morgan Johansson och hans koppel borde få testa att sitta i den här situationen, säger Alexandras mamma Ylva Landin, som de senaste tre åren vakat över sin dotter 24 timmar om dygnet i brist på assistans.

– Händer något måste vi ringa akut, alternativt banka på hos grannen. Det är inte klokt att man inte ska kunna få gå på toaletten när man behöver, inte laga mat och inte gå ut. När assistansen drogs in blev hennes tillvaro ytterst begränsad.

Tidigare var Alexandra en pigg och social tjej som gärna träffade sina kompisar, lagade mat och badade. Nu har hon blivit allt mer isolerad och stillasittande.

– Alexandra älskar att bada men hon har inte varit på stranden på flera år. Det går inte att göra någonting utan hjälp. Ibland måste jag knacka på hos grannarna eller be vänner att hjälpa till, säger Ylva, som tvingats säga upp sig från sitt heltidsjobb för att ta hand om sin dotter.

Alexandra har provat att med hjälp av en assistent laga mat eller aktivera sig men då har hon bara råkat ut för olyckor.

– Det är allt från fallskador till brännskador. Hon har blivit mer försiktig och rädd. Förr var hon glad, men inte nu längre, säger mamma Ylva.

Alexandra lever med ett allvarligt handikapp som uppstod i samband med komplikationer vid födseln. Hon har både autism och epilepsi. Trots detta anser Försäkringskassan att hon inte har rätt till dubbelassistans.

– De säger att det räcker med en assistent, men det gör det inte. Inte när hon är hemma. Det är en annan sak på daglig verksamhet där det finns gott om personal, säger Ylva.

Efter att ha kämpat för dotterns rätt i snart tre år bestämde sig Ylva i början av året för att ansöka hos regeringen om nåd. Nu har hon fått svar.

”Frågan om tillämpning av LSS kan inte bli föremål för nåd. Ansökan tas därför inte upp till prövning” står det i beslutet signerat av justitieminister Morgan Johansson.

– Det här var min sista utväg. Nu vet vi inte vad vi ska göra. Det är så tydligt att den här gruppen av människor inte intresserar vår regering nämnvärt, säger Ylva.

Publicerad 06 February 2018 06:02