Vad händer på börsen? – experterna reder ut begreppen

"Det är ingen bankkris"

SVERIGE/VÄRLDEN. Först dök börsen i New York och sedan följde börser i Asien efter. På tisdagen var det Stockholmsbörsens tur att rasa. Samtidigt manar experter spararna till att vara lugna.

Av
Magnus Wahlström

Börser över hela världen har fallit under det senaste dygnet och på tisdagsmorgonen följde Stockholmsbörsen efter genom att sjunka med ungefär fyra procent vid öppning. Under förmiddagen hämtade sig börsen återigen.

En av anledningarna till börsrasen är att räntorna under lång tid fallit för att nu istället börja att stiga. Dessutom förväntas räntorna stiga ännu mer framöver.

– Den lilla förändringen från fallande till lite stigande räntor är ett väderomslag och vi måste hitta en ny jacka, eller kanske regnrock snarare, förklarar Avanzas sparekonom Claes Hemberg men uppmanar samtidigt till att man inte ska oroa sig för mycket:

– Det här är inte allvarligt. Det är ingen bankkris, ingen har gått i konkurs och ingenting har brakat samman. Det är vanlig oro.

Michael Magnoff är marknadsanalytiker på Länsförsäkringar och utvecklar orsakssambandet till att börsen fallit. De, i USA, redan stigande räntorna beror på ökade inflationsförväntningar, vilka i sin tur enligt Magnoff beror på fyra olika faktorer .

– En försvagad USA-dollar, att Trumpadministrationen under förra veckan infört handelstariffer (dyrare import), stigande oljepriser och en ökad löneökningstakt, säger Magnoff.

Framöver tror Claes Hemberg att vi kommer att få se vad han kallar en ”studsande börs”, som kommer att pågå tills företag och ekonomer fått tillräckligt med tid för att låta det nya läget sätta sig.

Vanliga småsparare menar han kan sitta lugnt i båten. Långsiktigt sparande, som exempelvis till pensionen, bör inte påverkas av de senaste dagarnas börshändelser.

– Dina pensioner, som ska växa i kanske 20–30 år, kan man låta vara kvar. Oron i februari 2018 kommer inte att märkas när pensionen väl ska tas ut. Pengarna kommer alltid att gå upp och ner och det får vi leva med, säger han.

Inte heller Michael Magnoff tycker att småsparare ska vara oroliga utan menar att konjunkturen ser fortsatt stark ut kommande år. Han nämner däremot att en viss oro kan vara motiverad för de som lånat pengar till sina placeringar.

– Om börsen fortsätter ner till, säg -15 till -20 procent (i skrivande stund har den sjunkit cirka 8 procent i år), så uppstår ett köpläge i Sverige och Europa. Men inte i USA, eftersom de ligger tidigast i konjunkturcykeln. USA är de första som kommer vika neråt i den här konjunkturcykeln medan Sverige och Europa har 1-2 år kvar, avslutar Magnoff.

Publicerad 06 February 2018 10:30