Spaningsinsats ledde till stort narkotikabeslag

Tullen bytte ut kokain mot annan substans

GLUMSLÖV. Förra helgen häktades tre män misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling och försök till synnerligen grovt narkotikabrott. Alla männen ska vara hemmahörande i nordvästra Skåne.

Av
Magnus Wahlström

– Man kan säga att de bor i Helsingborgstrakten och är mellan cirka 40-50 år gamla. Både vi och tingsrätten gör bedömningen om att det rör sig om ett synnerligen grovt brott, säger åklagaren Michael Hansson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Narkotikan ska ha upptäckts i tullen den 22 januari. Därefter bytte tullkriminalen ut narkotikan mot en annan substans och inledde en stor spaningsinsats. Spaningsinsatsen ledde sedan till att männen greps, vilket ska ha skett i trakten kring Glumslöv den 1 februari.

– Det rör sig om ett stort parti, konstaterar Michael Hansson som i övrigt är mycket förtegen om detaljerna i utredningen.

Enligt uppgifter till Helsingborgs Dagblad ska det beslagtagna narkotikapartiet bestå av kokain till ett värde av många miljoner.

Straffet för synnerligen grov narkotikasmuggling är fängelse i som lägst sex år och som högst tio år.

Kan det bli aktuellt med fler gripanden?

– Jag vill inte gå in på hur förundersökningen ser ut i det här skedet, säger han.

Utredningen väntas bli omfattande och ta lång tid i anspråk.

– Det brukar ta 4-8 månader, men är väldigt svårt att säga. Jag har svårt att tro att åtalet kommer innan sommaren, säger Michael Hansson.

Helsingborgs Dagblad uppger att de tre häktade männen nekar till brott.

Publicerad 09 February 2018 08:36