Polisen varnar: Flera katter har förgiftats

Många har tvingats avlivas till följd av glykolförgiftning

ASMUNDTORP.

De senaste månaderna har flera katter förgiftats och avlidit. Så sent som i torsdags hittades en katt som dött av glykolförgiftning.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta. Sedan november förra året har vi fått in åtta anmälningar om djurplågeri där katter har förgiftats och tvingats avlivas, säger Richard Glantz, kommunikatör vid polisen i nordvästra Skåne.

Samtliga katter har förgiftats i området kring Polkastigen och Klarinettstigen. Ägarnas katter har kommit hem och enligt anmälningarna betett sig mycket märkligt, börjat kräkas och fått kramanfall.

– I flera fall har veterinärer misstänkt glykolförgiftning, säger Rickard Glantz.

Den 7 november anmälde en kvinna att hennes katt kommit hem och haft stora plågor. Den 19 januari upptäckte en privatperson att en katt betedde sig konstigt. I båda fallen kontaktades veterinär som konstaterade glykolförgiftning. Katternas liv gick inte att rädda. Det är inte första gången det sker. Under förra året avled bland annat en hund efter att den ätit glykolförgiftat bröd som kastas ut i Slottshagsparken i Helsingborg.

– Även fast vi fått in en del anmälningar förekommer förmodligen ett mörkertal. Alla anmäler inte att deras katter förgiftats.

Nu ber polisen att djurägare håller uppsikt över sina djur och omgivningen.

– Vi har ingen som helst aning vem eller vilka som ligger bakom detta. Men vi ber de som har sett eller hört någonting att kontakta polisen. Skärp uppmärksamheten när ni befinner er i det drabbade området, säger Rickard Glantz.

FOTNOT: Har du sett eller hört något? Kontakta Polisens tipstelefon på 114 14 eller via mejlformulär.

Publicerad 02 March 2018 09:21