Superettan för herrar har sparkat igång

Målrik premiärmatch slutade med förlust för Landskrona Bois

LANDSKRONA.

Det svartvita hemmalaget förlorade mot Falkenbergs FF i Superettans allra första säsongsmatch som spelades under påskdagen. Det vet redan alla ni som följer svensk fotboll. Därför får ni här istället en annan form av recension.

Av
Maja Bergqvist

I ett tidigare reportage har Lokaltidningen skrivit om lagledaren och materialförvaltaren i Landskrona Bois, som vid sidan om planen är viktiga för laget. Nu låter vi ytterligare en viktig kugge ta plats.

Denna kugge, plus ytterligare 2 861 förväntansfulla åskådare, trotsade kylan och begav sig till Landskrona idrottsplats.

Väl innanför biljettluckorna ligger doften av varm korv tät i luften, kaffe serveras i pappmuggar som på löpande band, högen med matchprogram blir stadigt mindre och de tomma läktarna fylls snabbt på.

Fotbollsdomaren blåser i visselpipan och matchen är igång.

Marie Andersson, 56, sitter självklart på läktaren under premiärmatchen. Enligt egen utsago är hon nervös, som alltid när det kommer till fotboll. Hon missar sällan en hemmamatch med Landskrona Bois.

Hennes intresse för fotboll har alltid varit stort. Själv spelade Marie Andersson i det numera vilande damlaget i Teckomatorp SK, fram tills för fyra år sedan, de sista åren mindre regelbundet. Numera är hon distriktsdomare i fotboll.

Av Landskronas alla fotbollsspelare finns det speciellt en som Marie Andersson följt på extra nära håll, under många år. Hon är den som plåstrade om lagkaptenen Philip Anderssons alla skrapsår på knäna när han redan som fyra, femåring började spelade fotboll.

Marie Andersson har fört över sina fotbollsgener till sonen Philip Andersson, lagkapten i Landskrona Bois.

Marie Andersson har fört över sina fotbollsgener till sonen Philip Andersson, lagkapten i Landskrona Bois. Foto: Philip Andersson

Det är också hon och Philip Anderssons pappa som skjutsat sonen till och från otalet träningar och matcher. När Philip var yngre var Marie Andersson också lagledare i hans fotbollslag.

– Som idrottsintresserad mamma uppmuntrar man nog sina barn omedvetet till att gilla och utöva den sport man själv gillar, säger Marie Andersson.

Lagledaren Rolle Rundqvist beskriver Philip Andersson som den perfekte lagkaptenen; en klok och duktig ledare som inger trygghet, och en duktig pådrivare. Marie Andersson är mer försiktig i sitt omdöme:

– Philip är duktig på att uttrycka det han tycker, både positivt och negativt. Det är nog hans styrka som lagkapten. Han är ärlig.

Philip är duktig på att uttrycka det han tycker, både positivt och negativt. Det är nog hans styrka som lagkapten. Han är ärlig

Angående premiärmatchen tycker Marie Andersson att Falkenberg är det lag som har bollövertaget i början av matchen.

När det återstår endast ett par sekunder av första halvlek, i förlängningen, gör Karl Söderström Falkenbergs första mål.

– Det var surt. Och lite orättvist eftersom Landskrona jobbade sig bra in i matchen efter hand, säger Marie Andersson.

Efter 17 minuter in i andra halvlek kvitterar Landskronas Monday Samuel, som också utsågs till matchens lirare.

Sex minuter senare gör Tobias Karlsson mål åt Falkenberg.

När det återstår nio minuter av ordinarie matchtid släpper Bois in ytterligare ett mål. 3-1 till Falkenberg skapas av Erik Pärsson.

– Förargligt. I det läget var Landskrona offensiva i sitt spel, säger Marie Andersson. Det skulle lika gärna kunna ha blivit 2-2 istället.

Tre minuter senare reducerar Landskrona till 2-3 genom Sadat Karim.

Den stressade hemmapubliken, som så gärna vill få till en kvittering, irriterar sig över flertalet spelavbrott, i form av blessyrer hos bortaspelarna som måste ses över.

Landskrona behåller sin kämparglöd ända tills slutsignalen, men lyckas aldrig komma ikapp.

Marie Andersson tycker att försvarslinjen, där sonen Philip Andersson ingår, gjorde en stabil insats. De kändes samspelta och fick god hjälp av mittlinjen. Hon säger också att de måste våga ännu mer nästa gång. Det märktes att det var premiär.

Hur tror du Philip tar förlusten?

– Jag tror att han kanske grämer sig nån dag, sen tar han nya tag. Agim Sopi (tränaren) är duktig på att analysera vad som kan göras annorlunda till nästa gång.

Den 7 april är det dags igen. Då möter Landskrona Bois Jönköpings södra IF på bortaplan. Marie Andersson är på annat fotbollsuppdrag då:

– Jag är med på runt 70 procent av alla bortamatcher, men ibland krockar det med annat eller så ligger de för långt bort. De matcher jag inte kan se på plats köper jag hem. Jag måste ju se dem.

Nästa hemmamatch är den 17 april. Då är det Örgryte IS som gästar Landskrona idrottsplats.

Publicerad 03 April 2018 12:23