BoIS handlingsplan beviljad – måste återställa negativt kapital

"Det är klart att vi får en viss arbetsro"

LANDSKRONA.

Sent på tisdagen fick Landskrona BoIS beskedet från Elitlicensnämnden att handlingsplanen som klubben lämnade in i mitten av april, och som man presenterade för nämnden på förbundet den 25 april, är beviljad.

Elitlicensen innebär att svenska elitfotbollsklubbar måste ha ett positivt eget kapital.

Landskrona BoIS gick in 2018 med ett negativt eget kapital på 2,5 miljoner kronor. Därför har föreningen varit tvungna att lämna in en handlingsplan till Elitlicensnämnden.

När handlingsplnanen nu beviljats innebär det att BoIS ska ha återställt sitt eget negativa kapital till den 31 december i år. Skulle klubben misslyckas med det så kommer man att få lämna in ett periodiserat bokslut den 31 augusti 2019 som ska visa på positivt eget kapital.

Någon ytterligare handlingsplan för 2019 är alltså inte ett alternativ.

– Det är klart att vi får en viss arbetsro nu. Hade planen inte blivit godkänd så hade vi varit tvungna att visa ett positivt eget kapital i ett periodiserat bokslut den 31 augusti 2018. Det hade naturligtvis varit en oerhört tuff resa. Utmaningen att lyckas till den 31 december är tuff nog, säger klubbens ordförande Urban Jansson, i ett pressmeddelande.

Nu pågår en rad åtgärder för att få kontroll på klubbens ekonomi. Det handlar både om att försöka skapa nya intäkter och att ha kostnadskontroll.

– Vi är igång med handlingsplanen där det är både visioner på lång sikt och snabba insatser som kombineras. Exempelvis körde vi igång tjejfotboll tillsammans med IK Wormo den 3 maj och är nu en förening för alla ungdomar i kommunen. Flickfotboll är pusselbit i en långsiktig satsning på att hitta tillbaka till en riktigt stark barn- och ungdomsorganisation. Vi har ett par projekt i uppstartsfas när det gäller samhällsengagemanget som vi hoppas gör oss attraktivare för nya och befintliga samarbetspartners redan 2018, säger klubbchefen Max Lundmark i pressutskicket.

Vidare menar han att man har Skolans dag den 3 juni mot GAIS där BoIS bjuder skolungdomar gratis och där man gör ett försök att få Landskronas företagare att sluta upp kring föreningen "med några kronor per åskådare".

– En stor ringdag planeras. Boka av den 24 maj efter lunch för inkommande samtal, uppmanar klubbchef Max Lundmark.

Publicerad 09 May 2018 00:00