Inför derbyfesten:

"De är inte omöjliga att slå"

BoIS nye tränare om derbyt mot sin gamla klubb

DERBY.

Känslan för fotboll finns i blodet. Brorsan Eldin var proffs i IFK Göteborg och en släkting var tredjemålvakt i Borussia Dortmund när de lirade Champions League-final 2013. Nu ska helsingborgaren Fahrudin ”Farre” Karisik hjälpa Landskrona BoIS nå allsvenskan. Ett första steg är ta poäng mot Helsingborgs IF.

Av
Andreas Holm

– HIF är favoriter och har pressen på sig att inte misslyckas. Vi är nykomlingar och hungriga och kommer köra hårt. Vi har lika stora chanser att vinna, säger Landskrona BoIS 33-årige assisterande tränare.

Den 14 februari satte Fahrudin Karisik ut sin första kon under ett träningspass. Som assisterande tränare vill han inte se spelarna vika ner sig eller tappa fokus på plan.

– Man ska alltid vara förberedd på att få bollen och alltid ha klart för sig vad man ska göra, inte börja tänka när man fått bollen på fötterna. Det är små detaljer som krävs för att lyckas. Vi ska också göra vårt jobb. Varför rätta sig efter ett annat lag? Gör det du är bra på och fokusera inte så mycket på vad motståndarna kan, säger "Farre".

1992 lämnade familjen ett krigshärjat Bosnien för att hamna i Sverige och Helsingborg. Som 11-åring började "Farre" kicka boll i Högaborgs BK. Sedan gick han hela vägen från HIF:s pojklag till Allsvenskan. Medan storebror Eldin både nådde en plats i svenska U21-landslaget och vann SM-guld med IFK Göteborg 2007 tvingades lillebror Fahrudin lägga skorna på hyllan på grund av en envis knäskada. Det blev några tappra försök i Västra Frölunda och Ängelholms FF innan han lade av.

BoIS assisterande tränare tar med sig en rad erfarenheter. Inte minst hur tufft det kan vara mentalt att gå skadad med en stark vilja att komma tillbaka och lira boll, samtidigt som han vill dela med sig av sina kunskaper.

– Brorsan blev proffs och en släkting (Zlatan Alomerović) var faktiskt tredjemålvakt i Borussia Dortmund året de mötte Bayern München i Champions League-final. Sedan bildade ju pappa och hans bröder ett lag hemma i vår by Brodarevo, där en del spelare i laget senare blev proffs. Så jag har haft fotbollen med mig i hela mitt liv och kommer aldrig lämna den.

Varför rätta sig efter ett annat lag?

Under två år var Fahrudin tränare för Glumslövs FF och tog upp laget i division 3. Nu tar han klivet till Superettan och sitt första uppdrag som assisterande tränare. Den stora förebilden finns i Landskrona BoIS, sportchefen Peter Swärdh.

– Jag hade Peter som tränare i HIF och han är otroligt duktig. Han hade en fingertoppskänsla för att lyckas med små medel, både gällande serieplacering och utveckling. Han fick fram många nya stjärnor som Andreas Granqvist, McDonald Mariga och Atiba Hutchinson i HIF och han fortsatte fostra spelare i både Åtvidaberg och Mjällby, som han även tog upp i allsvenskan.

Du spelade under många år i HIF. Hur är det att nu ställas mot sitt gamla lag?

– Helt ärligt så tänker jag inte så mycket på det. Det kanske blir det några fjärilar i magen när spelarna börjar värma upp. Annars bryr jag mig inte om att det är HIF vi möter, det är som vilket annat lag som helst i serien och inte omöjliga att slå.

Publicerad 10 May 2018 09:00