Inför derbyfesten:

Lagkaptenens sköna derbysvit

"Är nog den tuffaste uppgiften vi stått inför"

DERBY.

Landskrona BoIS lagkapten vet knappt hur det är att förlora ett derby. Sedan sin A-lagsdebut 2008 har Philip Andersson endast förlorat fem derbymatcher. I fjor var BoIS dessutom obesegrade när de vann fem och kryssade i ett derby. Nu blir det annorlunda menar försvarsgeneralen.

Av
Andreas Holm

– Det är mycket större att möta Helsingborgs IF än kanske Kristianstad eller Ängelholm i ett derby. Det är inte alls samma intresse eller hajp runt de matcherna. Klubbarna har en rivalitet som sträcker sig långt bakåt i tiden och jag tror säsongens matcher mot HIF betyder mycket mer för oss spelare, men ännu mer för fansen som jag tror längtat länge efter detta, säger Philip Andersson.

25-åringen inledde sitt första skånska derby med förlust mot Ängelholms FF med 1-2 2008. Fram till 2–0 segern mot ÄFF förra säsongen har lagkaptenen en imponerande statistik.

Förra året var BoIS obesegrat i samtliga derbyn mot Kristianstad, Rosengård och Ängelholm och totalt har Andersson femton segrar av totalt 23 spelade derbyn.

– Sådant tar man med sig inför matchen mot HIF. Samtidigt är detta den största och nog tuffaste uppgiften vi stått inför på många säsonger när det gäller Skånederby. Vi slår ur underläge och de är favoriterna.

Vilket är ditt bästa minne från ett derby?

– När vi slog ut Malmö FF ur svenska cupen 2016.

För Philip Andersson är det första gången han lirar ett Skånederby mot HIF. Senast klubbarna möttes i seriesammanhang var 2005, då vann BoIS hemma på IP med 4–3.

– Nu spelar vi seriespel och där betyder en vinst mycket mer än cupspel. Det är mer prestige, framförallt ligger tre viktiga poäng i potten. Eftersom vi spelat i olika serier har rivaliteten klubbarna emellan svalnat, nu är det dags igen. Vi ska ut och göra det vi är bra på.

– Så klart kommer det vara en del känslor men det är bara hålla dem tillbaka. Det ska bli jävligt roligt.

Publicerad 11 May 2018 07:00