BoIS magiska seger gav inspiration till randig fotbollspoesi

"Det var lite science-fiction över det hela"

DERBY.

Efter många år ställs BoIS mot Helsingborgs IF igen. Denna gång blir det svårt att bjuda på målfest, men seger ska det bli menar Roland "Stolle" Telin, frontman i Rude BoIS, som lovar ny låt vid derbyvinst.

Av
Andreas Holm

– Det tror jag, men det tar lång tid innan vi får uppleva en massaker igen, säger mannen bakom klassiska dängan "6–2".

Rude BoIS, av många kallat ett av Sveriges bästa supporterband, bildades i slut-et av 1990-talet och levererade den klassiska dängan "6–2" för lite mer än 16 år sedan. "Stolle" var tillsammans med över 11 000 personer på plats på IP för att beskåda utskåpningen med 6–2 mot Helsingborgs IF en varm aprildag 2002.

– Den matchen väcker härliga minnen. Det var lite "science-fiction" över det hela, en overklig känsla. Vi tog ledningen med 2–0, vilket var underbart, sedan vände HIF till 2–2. Då kändes det som att "så roligt fick vi, nu är det över". Men sedan inleddes massakern där det bara rann på. Inget snack om att det var tal om en rejäl kross, säger Roland "Stolle" Telin. 

Så roligt fick vi, nu är det över.

Genast började en låttext ta form i huvudet. När domaren blåste av och en glädjeyra som om BoIS vunnit SM-guld utbröt var texten i princip klar.

Låten i sig var ju inspelad sedan länge berättar "Stolle".

– Vi hade redan gjort klart vår tredje skiva, "Allsvenskan", och en låt som hette "6–0" och handlade om gamla hjältar från förr. Jag behövde bara göra om texten, gå in och sjunga om den i studion och sedan var det klart. En vecka tog det efter segermatchen.

– Tyvärr fick ju motståndarna två bollar i mål i den nya versionen, säger "Stolle" och bränner av en skrattsalva.

Även fast många svartvitrandiga håller "6–2" varmt om hjärtat lyfter Rude BoIS-sångaren hellre fram låtar som en "Svart och vit kanin" och "Underbart lag" som sina favoritalster.

– Jag förstår att många gillar "6–2", jag är nöjd med den, men gillar andra låtar bättre.

Rude BoIS har både lagt av och återförenats, bland annat inför Landskrona BoIS 100-årsjubileum där hyllningslåten "Kan det blir för mycket BoIS?" specialskrevs.

Blir det något nytt om ni klår HIF på IP?

– Det är inte alls omöjligt, du. Annars har vi lovat en ny skiva när BoIS går upp till Allsvenskan. Det blir tufft i år men innan 2020 går vi garanterat upp.

FAKTA

Rude BoIS består av Roland "Stolle" Telin (sång), Anders Jeppson (gitarr), Michael "Svegis" Svegbrant (bas), Jonas Malwin Olsson (trummor) och ordinarie gästartisten Lars Odeholm på keyboard.

Bandet har släppt flera plattor tillägnade laget i sitt hjärta, Landskrona BoIS. De flesta av låtarna går att lyssna på via Spotify.

Publicerad 13 May 2018 07:00