Inför derbyfesten: Aprildagen då Milovanovic tystade HIF

"De hade väl tänkt köra över oss men de fick så fel"

DERBY.

Ingen i fotbollsverige glömmer den 6 april 2002. I alla fall inte om du är hängiven BoIS:are eller heter Danijel Milovanovic. Anfallaren skrev in sig i historieböckerna efter tre mål i sin allsvenska debut mot HIF hemma på Landskrona IP.

Av
Andreas Holm

– Det var helt fantastiskt! Det är svårt att beskriva men just då var det som vilken seger som helst för mig, det tog ett tag innan jag förstod vad den betydde för klubben och alla supportrar. För mig har matchens betydelse växt sig större med åren, säger Danijel Milovanovic.

Landskrona BoIS gjorde comeback i landets högsta serie efter tio år i lägre divisioner. Premiären sågs av 11 902 på IP. På andra sidan planhalvan stod rivalen Helsingborgs IF, tillika allsvenska guldfavoriter 2002. HIF fick sig en rejäl käftsmäll när de svartvitrandiga krossade blårött med hela 6–2.

Anfallsparet Daniel Nannskog och Danijel Milovanovic hade stundtals lekstuga med HIF där målvakten Fredrik Larsson, som förärats att ersätta "San-Siro" Sven Andersson, inte fick en rolig vårdag.

– De hade väl tänkt köra över oss, men de fick så fel, säger Milovanovic.

Målfesten på IP startade i den 19 matchminuten. Danijel Milovanovic sköt 1–0 efter en klackspark från Anders Friberg. Ledning 2–0 innan gästerna satte fart till 2–2. Då började tankarna flyga all världens väg.

"De hade väl tänkt köra över oss, men de fick så fel."

– Usch, ja. Jag tänkte direkt att nu vände de och att de gett oss vårt roliga. Men vi hittade en växel till och sedan rann det på.

Beskriv känslan när du satte ditt tredje mål?

– Jag blev ju fri från nästan halva plan, tänkte tidigt att lägga bollen mellan benen på Larsson. Så blev det. Det kändes helt underbart att få sätta tre mål i sin allsvenska debut, säger Milovanovic, som tillägger att förutom 6–2 segern mot HIF även segermålet mot Malmö FF i Superettan 2000 har etsat sig fast i minnet.

– Då sänkte jag Zlatan i dubbel bemärkelse, först på planen och sedan genom att sätta målet på Stadion. 

"Vi spelade en fantastisk fotboll."

Landskrona BoIS stärktes av segern och till EM-uppehåller sommaren 2002 ledde laget allsvenskan. Men efter fyra matcher i juli skadades målkungen Danijel Milovanovic efter att ha trampat snett på Malmö stadions gräs. Domen: korsbandsskada och vila i minst ett halvår. Under hösten tappade BoIS mer och mer mark till toppen och fick kämpa för att undvika kvalspel.

– Vi spelade en fantastisk fotboll och hade ett snabbt omställningsspel där vi på bara två-tre passningar skapade oss en målchans. Landskrona hade många duktiga spelare som kunde göra det lilla extra och jag har tänkt tanken många gånger att om jag vore frisk – hur hade det gått då?

– Jag och Daniel Nannskog bildade giftigt anfallspar, men spetsen fattades under hösten. Om inte ett guld så hade vi slutat topp fyra.

Men den där skadan i förlustmatchen mot Malmö FF läkte aldrig. I ett och ett halvt år kämpade Danijel att komma tillbaka men efter en lång tid av rehab och, vad han själv tyckte, ett misslyckat comebackförsök i B-lagsmatcher, tog han beslutet att lägga av.    

– Det är nog det tuffaste beslutet för en idrottare att ta. Har man passion för sin sport och tvingas till detta är det inte kul. Tråkigt också att tvingas lämna de hängivna BoIS-supportrarna som verkligen såg till att Landskrona andades fotboll.

Idag arbetar 44-årige Danijel Milovanovic som polis efter att korsbandsskadad aldrig läkte riktigt bra.

Nu när det åter är dags för nykomlingen i Superettan att ställas mot en förhandstippad favorit á la HIF, är den förre anfallaren segerviss.

Självklart håller målsprutaren på sitt BoIS – ränderna går ju aldrig ur.

– Det är väl alltid kul att sätta dit och få tyst på "storebror", konstaterar konstapel Milovanovic.

Publicerad 14 May 2018 08:00