Får fängelse för vansinnesfärd – hade fyraårige sonen i bilen

Föraren hävdar att han blivit drogad på fest

SKÅNE. Med narkotika i kroppen och sin 4-årige son i passagerarsätet begav sig den 36-årige mannen mitt i natten ut på en vansinnesfärd. Han försökte bland annat köra ifrån en civil polisbil på E6:an i 200 kilometer i timmen. Nu döms mannen till tre månaders fängelse.

Av
Anja Degerholm

Det var i november förra året som 36-åringen satte sig bakom ratten, rapporterar Helsingborgs Dagblad. Anledningen till den nattliga färden ska enligt honom själv ha varit att sonen haft magont och att han tänkt åka till sjukhuset. Under resans gång ska dock magsmärtorna ha försvunnit.

Resan började i Lund och fortsatte ut på E6:an norrut. En civil polisbil blev då omkörd av mannen som körde i runt 200 kilometer i timmen. Trots att polispatrullen satte på blåljus stannade inte mannen, istället körde han av motorvägen och in i Glumslöv där han höll en hastighet på runt 150 kilometer i timmen.

I Glumslöv gjorde han sig skyldig till flera trafikbrott, bland annat struntade han i stopplikt, körde in på en cykelväg och krockade dessutom med ett rådjur. Färden fortsatte därefter söderut på E6:an och vid Löddeköpinge exploderade ett däck och han tvingades stanna. Polisen upptäckte då att mannens son på 4 år satt i bilen, men även att mannen hade både en elchockpistol och ett knogjärn med sig.

Det visade sig även att mannen var påverkad av narkotika. Enligt hans egen utsago hade han blivit drogad på en fest hos en barndomsvän, han hade därefter fortsatt att ta kokain. 36-åringen har en missbrukshistorik, men säger sig sedan flera år tillbaka leva ett ordnat liv med familj och arbete.

Mannen döms för grov vårdslöshet i trafiken, rattfylleri och ringa narkotikabrott, brott han också erkänner. Han döms även för brott mot knivlagen och vapenbrott, men detta nekar han till och menar att han har tillstånd för vapnen. Påföljden blir tre månaders fängelse.

Publicerad 16 May 2018 00:00