Landskronatränare får miljonbelopp efter dödsolycka

LANDSKRONA. Den unga häststjärnan Delvinator förblödde till döds under en olycka på Rommetravet 2015. Nu beslutar Svea Hovrätt att Dalarnas Travsällskap måste betala 1,1 miljoner kronor i skadestånd till Landskronabaserade tränaren Mats Rånlund och en samarbetande klinik.

Av
Louise de Bourg

– Det känns oerhört bra att sanningen om den här händelsen segrar, som vi ser det. Det har varit en lång och jobbig process, säger Mats Rånlund till nyhetsbyrån Siren.

Treårige Delvinators olycka skedde under ett kval på travtävlingen E 3. Delvinator stegrade och skenade sedan iväg. I kaoset så krockade hästen med en stålgrind och fick så allvarliga skador att han föll ihop på banan och förblödde. Marknadsvärdet på Delvinator var 1,1 miljoner kronor vid tiden för dödsolyckan.

Rånlund och veterinären Anne Haglund hävdade då att det var arrangören som agerat fel. Arrangörerna ska ha öppnat grinden och släppt ut annat ekipage på stallbacken och inte stängt grinden helt innan Delvinator krockade i den. Hästen ska ha sprang igenom grinden istället för att springa sig trött inne på banan, som det står i förskrifterna om en häst skenar.

Rånlunds ord mot travsällskapet var hårda.

– Den försökte följa efter de andra utsläppta hästarna. Hästen är ju ett flockdjur. Deras argument om att det varit ett tekniskt fel på grinden är en ren lögn, säger Mats Rånlund till Siren.

Hovrättens slutsats blev att arrangören agerat på ett vårdslöst sätt. Utöver de miljonbeloppet måste travsällskapet betala rättegångskostnaderna för 350 000 kronor till Rånlund och veterinärkliniken.

Dalarnas Travsällskap har fram till den 7 juni att överklaga utslaget till Högsta domstolen.

Publicerad 16 May 2018 00:00