Rymningsbenägen racersköldpadda räddad

Springer jättefort och försvinner på några sekunder

KÅGERÖD. Den rymningsbenägna racersköldpaddan Obi Wan i Kågeröd har än en gång flytt sitt hem. Denna gång passade han på att smita medan matte angjorde nya rabatter. Först tre dagar senare kunde han till slut fångas in ett par kvarter bort.

– Man tror inte det är möjligt, men han springer verkligen jättefort. Man tror att man vet var han är, men så plötsligt är han väck, säger matte Ingrid Vos, som haft sköldpaddan i sin ägo i 12 år, vilket medfört ett antal rymningar.

– Han både kryper under staket och klättrar över dem. Vi håller på med ett hägn som har hönsnät nedgrävt 20 centimeter ner och som sträcker sig cirka 50 centimeter över jord. Förhoppningsvis ska det hålla honom på plats.

Sommarens första rymning blev ett faktum under tisdagen. Ingrid var i färd att anlägga nya rabatter och hade under tiden placerat Obi Wan i ett tillfälligt hägn i trädgården. Trots ett väl tilltaget staket var han snart borta.

– Jag letade, men han stod inte att finna. Vanligtvis brukar han ha en lapp med vårt telefonnummer på ryggen, men det hade jag givetvis glömt denna gång, säger Ingrid.

När kommunen började klippa gräs utanför tomten trodde Ingrid att Obi Wan gick en säker död till mötes, men som tur var hade den snabbfotade lilla sköldpaddan redan hunnit flera kvarter bort.

När han plötsligt dök upp hemma hos Anna Gardelin på andra sidan byn var förvåningen stor.

– Jag stod och pratade i telefon när jag plötsligt såg hur en sköldpadda gick och betade i min trädgård, berättar hon.

Med hjälp av en granne fångade Anna in Obi Wan och placerade honom i en korg. Genom en efterlysning på byns lokala Facebooksida "Vårt Kågeröd" kunde de snart lokalisera var han kommit ifrån.

När Obi Wan tre dagar efter försvinnandet kom hem till matte igen var glädjen stor.

– Jag blev jätteglad när han kom hem. Han är verkligen en kär familjemedlem.

Genom en utarbetad klättringsteknik där han använder sin kroppsvikt för att häva sig över diverse hinder lyckas Obi wan rymma trots gedigna inhägnader.

Genom en utarbetad klättringsteknik där han använder sin kroppsvikt för att häva sig över diverse hinder lyckas Obi wan rymma trots gedigna inhägnader. Foto. Anna Gardelin

Publicerad 21 May 2018 11:47

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag