Beskedet: Kan bli brist på jordgubbar till midsommar

"Allt mognar på en gång nu och hinner ruttna bort"

SKÅNE.

Passa på att njuta av jordgubbar. För till midsommar kan det bli skralt. Det varma vädret och torkan har ruckat på säsongen och kan ställa till det inför sommarhögtiden.
– De bär som skulle levereras till midsommar har vi redan skördat, säger odlaren Kent Nilsson.

Det onormalt varma vädret har fått jordgubbsodlingarna att formligen explodera. Enligt odlaren Kent Nilsson, som driver Stavershults bär & pyntegrönt, har de röda bären i princip gått i blom och mognat samtidigt.

– Vi har aldrig varit med om en sådan här säsong förut. Vi hinner inte med. Vissa stycken har vi fått lämna för vi inte hinner med att plocka. Tyvärr ruttnar det bort. Det är ett mycket speciellt år, säger han.

För att få ruljans på jordgubbarna har han och frun Anette Nilsson Holst, under en period lagt till lådvis försäljning av bären – 15 liter i en låda.

– Vi måste bli av med bären. Vi brukar köra sådan här lådförsäljning någon gång på säsongen, men inte så här tidigt. Det blir ju en slags utförsäljning eftersom det finns så mycket jordgubbar.

Men att det skulle finnas jordgubbar kvar till midsommar är Kent Nilsson starkt tveksam till.

– Det finns en viss oro, samtidigt är det för tidigt att säga. Men med det här vädret går det i en rasande fart och då kan allt vara slut till midsommar när alla vill ha jordgubbar.

Klarar han själv inte av en midsommarleverans kommer han att köpa in bär från andra odlare. Och för den som absolut vill säkra det röda guldet till midsommar, kan eventuellt få vara beredd att betala en slant extra.

– Många har det svårt med odlingarna nu, så det är klart att det kan komma att bli dyrare till midsommar. Men än är det för svårt att säga något om priset, säger Kent Nilsson.

Publicerad 11 June 2018 13:44