Solkräm ger falsk trygghet – skyddar inte mot melanom

Forskarna: ”Ökar snarare risken”

SVERIGE. Att det hjälper att smörja sig med in sig med höga solskyddsfaktorer för att sedan kunna spendera lång tid i solen är en sanning som vi svenskar levt med i över 40 år. Men enligt forskarna är det fel.

– Vi ser inte att solkräm minskar risken för Malignt melanom. Snarare tvärtom, säger Håkan Olsson, professor på onkologen och tumörepidemiologen vid Lunds universitet.

Han menar att de som använder sig av solkräm och sedan vistas i solen löper högre risk att drabbas av den fruktade cancersjukdomen Malignt melanom. Inte för att krämen i sig är farlig utan för att de som smort in sig vistas mer i solen.

– Folk invaggas i en falsk trygghet om att man kan vara längre i solen för att man smort in sig. Det stämmer inte. Enligt studier som vi gjorde i början av 2000-talet kunde vi inte se någon minskad risk för melanom hos de som använde solkräm, jämfört med de som inte använde solkräm, säger han.

Senare har det dock gjorts en australiensisk och en norsk studie som visar att de riktigt höga solskyddsfaktorerna kan ge visst skydd.

– Men det är svårundersökt, säger Håkan Olsson.

Att vara ute i solen ger dock många positiva effekter på hälsan, såsom lägre risk för blodpropp, typ 2-diabetes och livmodercancer. Studier har även visat att kvinnor med aktiva solvanor lever längre än de som inte solar. Så att helt undvika solen för att gardera sig mot hudskador är inget alternativ.

– Liksom andra djur mår vi människor bra av att vara ute och man ska vara ute så mycket man kan. Men om man vill skydda sig mot malignt melanom är det kläder och hatt som gäller, inte solkräm, säger Håkan Olsson.

– Solkräm kan dock skydda mot andra mindre farliga cancertumörer, så om man har känslig hud är det bra att använda hög solskyddsfaktor ändå.

Så vad är då lagom tid att vistas i solen, med eller utan solkräm?

I en debattartikel i Svenska Dagbladet från 2016 svarar Håkan Olsson och hans kollega Pelle Lindqvist, docent och universitetslektor på Karolinska Institutet på just den frågan.

”Vår bedömning är att lunchkaffet i solen är lagom för svenska förhållanden. Då solar man varje dag, det blir inte för långt samt det blir mitt på dagen. Resten av året skall man vara ute så mycket som möjligt”, skriver de.

Fakta Malignt melanom

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och den cancersjukdom som ökar mest. Den beror oftast på att man har bränt sig flera gånger i solen. Nästan alla som får behandling tidigt blir av med sjukdomen.

Malignt melanom är vanligast på bröstet, ryggen och benen men kan uppstå var som helst på huden. De vanligaste symtomen är en helt ny brunsvart fläck eller knuta som har vuxit eller ändrat utseende. Det kan också se ut som ett födelsemärke eller en leverfläck som börjar förändras. Det maligna melanomet är ofta

    oregelbundet i formen och ojämnt i kanten

    ojämnt i färgen: till exempel olika nyanser av brunt, svart, rött, rosa, blått eller vitt.

    större än fem millimeter.

Märken som blöder kan också vara tecken på sjukdomen.

Källa:1177

.

Publicerad 12 June 2018 08:56