Man försökte lämna landet med barn – greps på flygplan

Ville inte att dottern skulle uppfostras i svensk förskola

LANDSKRONA.

En man, boende i Landskrona, försökte att fly till Libanon med parets gemensamma treåriga dotter. Men polis kunde stoppa honom på planet som han hade klivit på på Kastrup.

Den 27-årige mannen och den jämnåriga frun gifte sig i Libanon för sex år sedan. Då var mannen asylsökande i Sverige och två år senare fick paret en dotter och de levde tillsammans i Landskrona.

Men mannen ska inte har varit nöjd med att dottern skulle uppfostras i svensk förskola, utan ville att det skulle ske i Libanon – något mamman inte höll med om. Enligt henne har hennes man vid flertalet tillfällen ha hotat med att ta med sig dottern till Libanon.

Dispyten angående dotterns uppväxt stegrades i våras. I mars skulle kvinnan åka till sin praktikplats och bad mannen att ta dottern till förskolan. Men i stället packade han en väska med dotterns saker och en t-shirt till sig själv, tog med sig en större summa kontanter och åkte till Kastrup.

En bekant till mannen ska ha fått reda på att han var på flygplatsen och tipsade fruns familj. Hon larmade då svensk polis. En timme senare kunde mannen gripas ombord på ett plan på Kastrup genom agerande av svensk och dansk polis. Mannen frihetsberövades och mamman kunde hämta dottern på flygplatsen, skriver Helsingborgs Dagblad.

Mannen har suttit häktad fram till rättegången i Lunds tingsrätt. Han åtalades för försök till grov egenmäktighet med varn men nekade till brott. 27-åringen menade att han skulle ha informerat barnets mamma som skulle ha godkänt hans planer för resan – en resa han hävdar hade som syfte att förnya sitt eget pass inför parets gemensamma resa till Turkiet.

Domstolen tror inte på mannen eftersom han köpt flygbiljetterna samma dag. Biljetterna ska även ha varit enkelbiljetter.

Tingsrätten dömer mannen för försök till egenmäktighet med barn. Fullbordat brott bedöms ge ett års fängelse, men eftersom det i mannens fall rörde sig om ett försökt försök, och han är ostraffad sedan tidigare, blev det villkorlig dom.

Publicerad 13 June 2018 11:16

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag