Regeringen förbjuder elefanter och sjölejon på cirkus

Saknas förutsättningar att ta hand om dem

SVERIGE. Elefanter och sjölejon på cirkus är snart ett minne blott. Från och med april 2019 kommer det nämligen vara förbjudet att hålla den typen av djur i manegen. Det enligt den nya djurskyddslag som regeringen beslutade om i veckan.

Enligt lagförslaget som lades fram i riksdagen av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i början av året står det att det ”saknas praktiska förutsättningar för att hålla elefanter och sjölejon på cirkus på ett sätt som tillåter djuren att bete sig naturligt".

Om det håller regeringen med.

Under ett sammanträde under onsdagen klubbade regeringen igenom en rad olika åtgärder för att förnya djurskyddslagen, däribland förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus.

För svenska cirkusar kommer detta inte innebära någon förändring, då de sedan flera år avstått att hålla den typen av djur.

Men utländska cirkusar på besök i Sverige kommer inte längre kunna ta med sig den här typen av djur, meddelar lantbruksministern Sven-Erik Bucht..

Sedan tidigare är även apor, noshörningar, flodhästar, giraffer och olika typer av rovdjur som tigrar och lejon förbjudna att hålla på cirkus.

Organisationen Djurens rätt som i flera år drivit debatt under parollen "Cirkus är kul, men inte för djuren" gläds åt regeringens beslut, men menar att det krävs ytterligare åtgärder för att Sverige ska komma i kapp internationellt.

– En överväldigande andel svenskar står bakom ett uttalat förbud mot alla vilda djur på cirkus och fler steg behövs för att Sverige ska hänga med i utvecklingen internationellt. Ett alternativ vore en så kallad "positiv lista", en lista över vilka djurslag som får visas på cirkus, inte vilka som är förbjudna, som är fallet idag, skriver de i en kommentar gällande den nya djurskyddslagen.

I Bolivia, Bosnien Hercegovina, Cypern, Grekland , Honduras, Italien, Malta och Mexiko är inga djur tillåtna på cirkus.

Att helt avstå från djur är även en linje som svenska cirkusen Brazil Jack driver sedan vårsäsongen 2018.

– Vi har trappat ner under flera år. 1999 slutade vi helt med vilda djur såsom elefanter och vi har inte ägt några egna djur på 20 år. Vi måste anpassa oss till det publiken vill ha, säger cirkusdirektör Trolle Rhodin.

Under vårens föreställningar hos Brasil Jack kommer cirkusbesökarna istället för djurnummer bjudas på äkta cirkuskonst som ”Starke mannen”, ”Gummikvinnan” och "Den mänskliga kanonkulan".

– Det är ju den typen av akter som man egentligen vill se när man besöker en cirkus. Det är riktig gammal cirkuskonst, avslutar Trolle Rohdin.

Förutom djur på cirkus omfattar den nya djurskyddslagen även ett stärkt skydd mot katter och hundar. Från och med att lagen träder i kraft i april kommer det bli straffbart att överge sina husdjur. Den som lämnar efter sig en sommarkatt på landet kan få böter eller fängelse upp till två år.

Publicerad 20 June 2018 10:16