Här säger par ja till varandra i det offentliga i sommar

"Vi är mitt uppe i peaken och har rätt mycket att göra"

SOMMARSKÅNE.

Sommaren betyder högsäsong för vigslar. Och det är många som väljer att säga ja till varandra utomhus, både hemma i trädgården och på olika offentliga platser.

Av
Martin Wingren

I Helsingborg är platser som Sofiero, Ramlösa brunnspark och Gröningen vigselplatser på sommaren.

– Vi är mitt uppe i peaken och har rätt mycket att göra. Det är i snitt 41 par som gifter sig på fredagar och lördagar nu på sommaren och hälften av dem ungefär sker utomhus, säger Marcus Sundberg på Helsingborg kontaktcenter som administrerar borgerliga vigslar och fortsätter:

– Populärt är läng havet, Fria bad och stränderna i Laröd och Domsten.

I Simrishamns kommun är Ale stenar ett vanligt ställe att gifta sig på. I Höganäs, som vill vara en bröllopskommun och där det är kostnadsfritt att gifta sig borgerligt oavsett om man är skriven i kommunen eller ej, så kommer det par även från andra håll.

– Det är en del som gifter sig i vårt vigsel rum i stadshuset men flertalet gifter sig utomhus. På Krapperup eller på Kullaberg, säger Agneta Nilsson i Höganäs kommun.

– Någon gång har det varit en otillgänglig plats, det är upp till vigselförrättaren att avgöra men nästan alltid får paren den plats som de önskar, fortsätter hon.

I Malmö är Margaretapaviljongen med dess blomstergata i Pildammsparken en av de vanligaste platserna att gifta sig på utanför rådhuset.

– Om det är dåligt väder så går det att gifta sig inne i paviljongen, säger Lilian Bäckström som är en av vigselförrättarna i Malmö.

Hon har varit med om vigslar på udda ställen.

– Ett par gifte sig på en båt, ett par gifte sig i det gamla fyrtornet i Västra hamnen – vi gick uppför en spiraltrappa och det var smalt så vi fick stå en på varje sida. Sedan har jag vigt ett par på en kyrkogård, det var lite makabert, säger Lilian Bäckström.

Publicerad 12 July 2018 10:00